fbpx

Живот в Нидерландия / Холандия

живот в Холандия

Колко скъп е животът в Холандия?

Не си мислете, че отивате на ваканция, ако решите, че Нидерландия е страната, където да получите висшето си образование. Разбира се, в сравнение с доста други западноевропейски страни, Холандия е една от най-достъпните места откъм разходи за живот! Цените на различните стоки и наем се различават в зависимост от големината на града, в който се намирате. Цените на храната, публичния транспорт и различни развлечения са поносими, особено когато знаем къде да намерим и използваме многото студентски намаления (включително и медицинските услуги)! Нашата цел е да се опитаме да направим престоя ви в страната като студенти страхотен и с радост ще споделим тайните с вас! Таксата от около 5000 лева на година (15 000 – 20 000 лв за цялата бакалавърска степен) и кредитите, които можем да използваме карат не малко български студенти да се замислят за образованието в Холандия.

Климат

Климатът в Холандия е умерен. Ако си представяте палмови дървета и 30+ градуса, ще останете разочаровани. Все пак, Холандия не е Калифорния.

За съжаление, географското положение на страната и директният излаз към Северно море създават условия за внезапни валежи всеки ден и то много често! Не е случайно, че холандците имат над 100 думи за дъжд! Бъдете готови за среден валеж на ден от 100 минути! Едно е сигурно, не си позволявайте да излезете без чадър, защото шансът да се приберете мокри е много висок! Разбира се, дъждът не трябва да ви плаши – все пак не сте от захар!

живот в Холандия

Език

Животът в Холандия е невъзможен без нидерландски. Грешно! Подобно на другите силно развити страни от Европа, в Холандия, английският е свободноговорим от над 90% от населението – изключения правят възрастните хора и малките деца! Местоположението на страната, близостта й до Великобритания, многовековната история на успехи в търговията, разнообразната обществена култура и добрата подготовка по английски в училищата, са направили езика толкова широкоразпространен в страната! Цели 93% от населението говори английски език! Също така, английският език е приет в държавните институции и звена!

Казвайки всичко това, не си мислете, че английският ще ви е достатъчен, ако искате да работите в страната след завършване! Учете нидерландски, за да получите реализацията, която много скоро ще искате. В противен случай ви гарантираме, че след време ще съжалявате за пропуснатите възможности и затворените врати за развитие! 

живот в Холандия

Опасен ли е животът в Холандия?!

Страната се нарежда на едно от първите места по липса на криминални прояви! Често можете да видите полицаи пеша, на колелета или в коли, които работят за опазването на реда. Спазването на законите и честността на гражданите помагат за по-спокойния начин на живот и високите нива на безопасност! Трябва да отбележим, че поради понижаващите се нива на престъпност, холандските затвори биват преустройвани, поради липса на престъпници, които да обитават килиите. Много е възможно да отидете на пазар в МОЛ, който преди няколко години е бил затвор.

Разбира се, няма как да подминем факта, че някои наркотични вещества са легални тук и напълно достъпни в заведения и магазини под всякаква форма. Надяваме се, че не това е причината да изберете страната за своето висше образование. Крачката към прекомерната употреба е много лесна, a тя може да има сериозни последствия – не само за незадоволителните резултати в университета (което е първият белег!), но и за цялостното здравословно състояние! Обръщаме специално внимание на родителите!

живот в Холандия

Какви хора са холандците?

Не се изненадвайте, ако непознати холадци ви се усмихнат на улицата! Те са едни от най-позитивните народи в света! Разбира се, културата им е коренно различна от нашата и ако очаквате да се държат като вас, ще останете много разочаровани. Холандците са много директни и ще ви кажат всичко в очите! По-горе казахме, че е много препоръчително да учите нидерлански. С помощта на местния език ще успеете да разбиете всякакви ледове във взаимоотношенията с „правилните“ хора! И да, българите сме доста по-гостоприемни! Не се заблуждавайте, че някой в Холандия чака вас, за да му станете приятел! Очаква ви сериозна работа, ако планувате да имате приятели холандци!

С навършване на пълнолетие и завършване на гимназия децата рядко остават да живеят с родителите си. Това се дължи и на социалната политика на страната, която субсидира и стимулира младежите да получат висше образование и да живеят самостоятелно – субсидята е по-висока за нидерландските студенти, когато не живеят с родтеилте си. Холандците са много пресметливи и обръщат сериозно внимание на бюджета си. Това, разбира се, не им пречи да поддържат много добри взаимоотношения с родителите си!

Блог

Share This