fbpx

Nord University

висше образование в Норвегия

Nord University е част от международната академична общност и постоянно помага обществото и бизнеса с научни изследвания и нови разработки. Тук се създават нови знания и се обучават студенти, които успяват да преодолеят дори най-трудните и заплетени предизвикателства на съвременната технологична ера. Nord University се отличава както с качеството на образованието, което предлага, така и със своята тясна връзка между студентите и преподавателите, между образователните програми и живота в бизнес средите, между научните изследвания и обществото.

В университета се обучават около 11 000 студенти, а заедно с тях работят близо 1300 преподаватели и други служители в следните градове: Bodø, Levanger, Steinkjer, Stjørdal, Mo i Rana, Namsos, Nesna и Vesterålen. Всички степени, било то бакалавърски или магистърски, както и научноизследователските дейности, наблягат върху синия и зеления растеж, иновациите и предприемачеството, както и социалните грижи, здравеопазването и образованието.

висше образование в Норвегия Бодо

Nord има и добре подготвени изследователски общности в областта на аквакултурите, биологичните науки, иновациите и предприемачеството. Университетите и международните институции, с които работи съвместно са пръснати по всеки един континент, а студентите, които всяка година се присъединяват към англоезичните програми поддържат цветна студентска общност, обогатена от различни култури.

Факултетите на университета са:

 • Faculty of Biosciences and Aquaculture
 • Faculty of Education and Arts
 • Faculty of Social Sciences
 • Faculty of Nursing and Health Sciences
 • Nord University Business School

Кампусите за обучение за международни студенти са в градовете Bodø, Levanger и Steinkjer.

висше образование в Норвегия Бодо

Bodø

Bodø е културно разнообразен град – тук ще откриете микс от градски живот и красива природа. Това е динамичен град, перфектен за дейности на открито и опознаване на Северна Норвегия, както и опознаване на различните култури, които съжителстват тук.

Градът е така организиран, че летището, жп гарата и кеят се намират в центъра или по-скоро на пешеходно разстояние от него. Nord University пък е извън него – на около 9 километра. Хубавото е, че като студенти тук ще имате възможност да избирате между студентска квартира в центъра или такава около университета ви. В случай, че се спрете на опцията да сте в сърцето на града, автобусите са на всеки 10-15 минути!

висше образование в Норвегия Бодо

Студентски живот в Bodø

Започвайки студентския ви живот в града, ще имате възможност да се присъедините към студентски съюзи, спортни отбори и студентската къща на университета.

Международният студентски съюз е постоянно организира всякакви събития и дейности за студентите в университета. Така много по-лесно ще успеете да разширите кръга си с приятели, да опознаете града и да пътувате в страната. Почти задължително е да участвате в това, което ще ви се предложи, ако искате да останете наистина доволни от решението си да учите в Норвегия.

Студентският спортен отбор (Bodøstudentenes Idrettslag) ежеседмично организира различни спортни дейности. Ако сте спортен фен, това е правилното място за вас. Дори и да не сте от най-големите запалянковци, спортните събития създават много добри предпоставки за разширяване на приятелския кръг, дори просто като любители и публика.

Samfunnet е къщата на студентите, където постоянно нещо се случва! Това е мястото, което можете да посетите, ако нямате какво да правите, имате въпроси/проблеми или си търсите нови приятели. Тук се организират различни събития като викторини, партита на различни теми, настолни игри, концерти и стендъп – няма начин да не откриете това, което ви интересува. Студентската къща работи на доброволни начала – хората, които я управляват са главно студенти и вие също можете да станете част от екипа ѝ! Достатъчно е да я посетите и да изявите желание да помагате като барман или нещо друго, от което къщата има нужда в настояще или бъдеще – маркетинг, сценична работа, планиране на събития и много други.

висше образование в Норвегия

Levanger

Кампусът в Levanger е вторият по големина в Nord University и се възприема за едно от най-красивите учебни места в Норвегия. Градът е наричан „град на дървените къщи“ заради многото стари и красиви сгради. В същото време градът е много съвременен, благодарение на инвестициите, които се правят в децата и младежите. В средата на града можете да намерите парк за дейности със собствена арена за кънки и много други атракции.

Студентски живот в Levanger

В Levanger ще може да си купите и всичко, от което се нуждаете, а то ще бъде на една ръка разстояние. Тук се намира една от най-големите концертни зали, Røstad Scene, която е точно в кампуса, за да можете да се насладите на вълнуващи събития през цялата година.  В града се има спортна зала и Студентска къща, където винаги ще намерите приятели и различни занимания.  

Градът е чудесна отправна точка за дейности на открито и спорт. Има и много организации, в които можете да участвате активно. Образованието в Норвегия може да бъде доста натоварващо в определени периоди, затова е важно да разпускате във всеки удобен момент, така че да презаредите батериите си! Всеки петък по обяд и след обяд има малък или по-голям концерт, организиран от студентите по музика! Петък и събота вечер, мястото за разпускане много често е студентският бар на университета.

висше образование в Норвегия

Steinkjer

Кампусът Innocamp се намират в центъра на Steinkjer, което прави животът на студента тук доста лесен, от гледна точка на придвижване. Steinkjer предлага много културни и природни забележителности. През юни се състои годишният фестивал Steinkjer, който е и най-голямата атракция – сцените са пръснати навсякъде из града. В културния пъб Vårt hjem ще намерите специална атмосфера и различни забавления през цялата година. Градът се гордее с нов и модерен културен център, в който са разположени кино, библиотека и ресторант. Един от най-големите търговски центрове в окръг Trøndelag също се намира тук.

В Steinkjer възможностите за дейности сред природата не липсват. Панорамната гледка към целия град от Oftenåsen е нещо, което в никакъв случай не трябва да пропускате! Това е най-големият градински стол в света.

висше образование в Норвегия

Студентски живот в Steinkjer

Заедно с още 600 студенти, ще станете част от сплотена студентска общонст, което ще ви помогне да се развивате както академично, така и в социален аспект. Ще се възползвате от създадената близост както със състуденти и преподаватели, така и с бизнеса.

В Innocamp Steinkjer ще се срещате с много хора, тъй като ще споделяте помещения с организации и фирми. Този факт, ще ви позволи лесно да разширите цялата си мрежа от контакти и, надяваме се, ще успеете да намерите най-правилните, за да постигнете всички свои цели! Освен професионални възможности, тук има и много студентски организации, в които лесно можете да се присъедините. В случай, че искате просто да се забавлявате, това също е възможно – организират се различни викторини, петъчни барове и концерти. Много близко до кампуса има и екзотичен градски плаж, което е огромен плюс за любителите на плуването.

  Блог

  3 причини да уча в Китай

  3 причини да уча в Китай

  3 причини да учите в Китай Китай може и да не е първата страна, за която се сещате, но това е дестинация, която си заслужава сериозно внимание. Ето три убедителни причини, поради които обучението в Китай може да бъде идеалният избор за вас.1. Иновативно и практически...

  Храна в Китай

  Храна в Китай

  Приключенията на чау в Китай: Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделкиГотови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и...

  Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

  Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

  Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?И така, взехте вълнуващото решение да учите в Китай! Пригответе се за едно незабравимо приключение, изпълнено с нови приятели, културни преживявания и академични предизвикателства. Създаване на приятели и изследване на...