fbpx

University of Agder

Норвегия

University of Agder

University of Agder придобива статута на университет през 2007 година и към момента обучава около 14 000 студенти в 2 кампуса. Като образователна институция съществува от близо 190 години. През далечната 1839 година се полагат основите на Колежа за обучение на учители, който днес носи името University of Agder. Това е държавен университет, който е съставен от цели 6 факултета. Университеът се горедее и със свой собствен музей.

Музеят

Националният исторически музей и ботаническата градина са открити още през 1828 година. През 2017 година музеят става част от университета. Тук може да се видят норвежки животни в реалната им среда, да се запознаете с различните минерали и скали. Музеят има свое кафене на партерния етаж като може да се насладите на питие или вкусна храна вътре или в ботаническата градина. Музеят има и свой магазин, който е при рецепцията.

University of Agder Norway

6 причини да изберете University of Agder

 1. Високи академични стандарти – университетът е постоянно в крак с новостите и предлага изключителни знания за крайбрежната екология, електронното здравеопазване, изкуствения интелект и др. (Все пак това е Норвегия, където се зараждат много нови продукти и услуги!)
 2. Доволни студенти – в началото на всяка учебна година се организира фестивал от 60-те студентски организации на университета за старта на годината. Също така ще използвате различни въвеждащи курсове и специализирани услуги, за да стъпите на нивото, което преподаватели, учебна и работна среда очаква от вас. Всички това прави прави университета много прадпочитан.
 3. Интернационалицазия – за университета е от съсществено значение да създаде перфектни възможности за връзки между студентите и компаниите в различните сфери. Затова съществуват програми за обмен и партньорства с над 200 образователни институции от 40 държави.
 4. Съоражения – трябва да очаквате модерни, оборудвани с най-нови технологии и лесно достъпни сгради и съоражения. Ако нещо ви липсва, за да постигнете резултата, който гоните с малък или по-голям проект, то обикновено ще ви бъде закупено! Просто трябва да споделите за нуждата си. Страхотно, нали?!
 5. Достъпни студентски жилища – жилищата в двата града, където се намират кампусите на университета са значително по-достъпни от квартирите в кампуси на други университети. Universityf of Agder се е постарал локациите да не са проблем – тук, жилищата са близо до съществени институции и центъра на града.
 6. Животът в Южна Норвегия – животът в тази част на страната е много приятен поради дългото и топло лято, а зимата е изключително подходяща за ски. Ако сте любители на зимните спортове със сигурност ще се озовете в рая! Задължително си вземете цялата зимна екипировка или може би се замислете дали не е време за нейното обновяване!

University of Agder Norway

Стаи за групова работа

Кото студенти в University of Agder постоянно ще бъдете ангажирани с групови задачи. На ваше разположение ще имате стаи за групова работа, които ще трябва да резервирате предварително.

Правила за използване на групови учебни зали:

 • резервацията на стая за групова работа е възможно при поне двама студенти.
 • резервациите се анулират, ако студентите закъснеят с 10 минути и повече и стаята се дава на други желаещи.
 • стаите могат да се резервират до максимум 3 часа на ден.
 • преди напускане на стаята, студентите трябва да подредят стаята и да я оставят в добро състояние за следващите, които ще я използват.
 • дава се предимство на резервациите, в които подготовката ще е за предстоящ устен изпит.
University of Agder Norway

Тренировъчен Център Spicheren 

Центърът за тренировки се намира в кампуса Kristiansand и е най-добре оборудваният фитнес център в Южна Норвегия. Тук членуват както студенти, така и външни потребители, което придава мотивираща и приятна атмосфера за студентите на университета, чиято страст е здравето и тренирането. Като студент на университета, учащите получават и 50% намаление от таксата за членство. Сами се досещате, че няма как да ви липсва нещо, за да постигнете целите, които си поставяте – било то даден уред, подходящо за вас време за тренировка, треньор или групови занимания. Ще можете да намерите тренировки както по ТАБАТА и йога, така и MMA, бокс, powerlifting и какво ли още не… Центърът разполага и с плувен басейн, който е отворен от 6:00 до 22:00.

SiA Food and Beverage

Има университетски стол и кафене и в двата кампуса на университета – Кристиансанд и Гримстад. В тях ежедневно се хранят около 3000 студента. Храната тук е модерна и здравословна, поради което кафенето е и избирано за най-добрата студентска столова в Норвегия през последните години. Разбира се, храненето в столовата не е задължително. Голяма част от студентите приготвят сами обяда си вкъщи, транспортирайки го в специална кутия за обяд. Това е нещо, което е широкоразпространено не само в Норвегия, но изобщо в цяла Скандинавия – така наречения „мел паке“ (mad pakke, matboks).

SiA Health

Целта на SiA Health е да осигури помощ и консултиране на студентите в университета по-бързо и безпроблемно. Те могат да получат здравни услуги в следните области на медицината:

 • Здравен център
 • Психолози
 • Зъболекари
 • Физиотерапевти

Има опция и за онлайн консултации за често срещани състояния, при които назначаването на онлайн лечение е безопасно.

University of Agder Norway

Събития

University of Agder организира изключително много различни събития, така че за всекиго да има по нещо. Почти е невъзможно да не успеете да намерите дейността, която ви доставя удоволствие. Ако обаче това се случи, въпрос на желание е да стартирате свой собствен клуб с дейността, която ви допада. Ще открите събития като:

 • политика и дебати;
 • спорт и активен начин на живот;
 • концерти;
 • фестивали и партита;
 • танци – салса и др.;
 • викторини и игри.
University of Agder Norway

Животът в Южна Новрегия

Южна Норвегия има най-приятното време и е най-слънчевата част на държавата. Климатът тук дава възможност хората да се насладят и на топло време, и на зимен сезон. Тази част на Норвегия има прекрасна природа, включващя островчета във фиордите, покрити с много сняг планини и слънчеви плажове. Тази комбинация ще направи всеки от сезоните в Норвегия запомнящ се подобаващо.

Kristiansand, където се намира един от кампусите на университета, е най-големият град в Южна Норвегия с около 110 000 жители. Това е един модерен и постоянно развиващ се град, който се гордее с иновативни бизнес предприятия и много културни дейности като концерти, фестивали, спортни събития и др. 

Grimstad, градът в който е другият кампус, има около 25 000 жители и е само на 40 км с кола от Kristiansand. Това е едно много приятно градче с тесни улички, кафенета и пекарни. Тук ще може да се насладите на красивото крайбрежие, пълно с острови и малки уединени плажове.

Блог

3 причини да уча в Китай

3 причини да уча в Китай

3 причини да учите в Китай Китай може и да не е първата страна, за която се сещате, но това е дестинация, която си заслужава сериозно внимание. Ето три убедителни причини, поради които обучението в Китай може да бъде идеалният избор за вас.1. Иновативно и практически...

Храна в Китай

Храна в Китай

Приключенията на чау в Китай: Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделкиГотови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и...

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?И така, взехте вълнуващото решение да учите в Китай! Пригответе се за едно незабравимо приключение, изпълнено с нови приятели, културни преживявания и академични предизвикателства. Създаване на приятели и изследване на...