fbpx

Работа в Нидерландия / Холандия

работа в Холандия

Работна среда

Балансът между професионалния и личния живот е основен фактор за опрделяне на качеството на живот, който водим. За 2019г. Холандия успява да измести дори Дания и застава на челното място в световната класация World Economic Forum! Може и да не си давате сметка, но в живота ни присъстват доста лични ангажименти, родителство и други дейности, освен работата ни.

Работната среда в Холандия оказва основно влияние върху благосъстоянието на холандците, начина им на живот и факторът „щастие“. Едва 0.4% от холандците работят по-дълги смени! За сравнение, този процент обикновено е 11%. Подрастващото население също получава стимул да работи минимално, което води до два големи плюса – възпитание у младежите за стойността на парите (сами закупуват това, което искат) и ниска безработица – над 93% от децата между 11 и 15 години определят детството си като страхотно.

Друг основен фактор, на който няма как да не обърнем внимание е, че холандците отделят около 16 часа на ден в развлекателни дейности, хапване (ммм ном-ном) и почивка (здравият и спокоен сън е нещо, от което никой не трябва да се лишава!).

Заплата и отпуска

Ситуацията със заплащането в Холандия е малко по-различна от тази в България. Тук минималната работна заплата се определя също така и от годините ни. Т.е. ако сте на 18 и работите в бар, вашият приятел на 19, който работи в същи бар, на същата позиция, ще получава повече от вас! Трябва да очаквате заплащане от 8-10 евро на час за неквалифицирана работа.

Когато дойде време за отпуската ви, бъдете готови да получите 8% от годишната брутна сума от заплатата си. За да сме още по-конкретни, тук говорим за сумата, която се изчислява от месец юни предишната година, до месец май в настоящата. Така обичаната думичка на холандски за надбавка за почивка е „vakantiegeld“. Не се съмняваме, че бързо ще я запомните – хубавите неща не се забравят. Отпуската в Холандия обикновено е 20 дни. Разбира се, в някои сфери се дават 24 и дори 25 дни, за да си починете и презаредите батериите си изцяло. 

работа в Холандия

Данъци

По последни данни, средната заплата в Холандия през 2020г. е 37 230 на година, това прави около 3100 евро на месец. Данъчната система и в Холандия (подобно на Скандинавските страни) е право пропорционална. Т.е. колкото по-богати ставате, толкова по-високи такси ще трябва да плащате. Спокойно обаче – много вероятно е таксите ви да са миниалното, което трябва да платите – особено ако сте студент. Прагът, който трябва да прехвърлите не е никак нисък и е доста трудно да го надвишите, ако работите нормална работа като повечето холандци. Най-ниският данък в Холандия е 37% (ако не надхвърляте годишен доход от 68 508 евро), което би ви отредило, при средната заплата от 3 100 евро – 1953 евро, след платените данъци. Не забравяйте, че благодарение на тези по-високи данъци, в Холандия имате достъп до една редица помощи, от които няма начин да не се възползвате –  платен отпуск по майчинство и бащинство, обезщетения за безработица, дългосрочни грижи, отпуск по болест и обезщетения за инвалидност.

работа в Холандия

Работа за студенти в Холандия

Всеки един студент в Холандия, който вече е получил своите холандски документи, може да започне легално работа в страната. Успеете ли да намерите своята студентска работа, то е възможно да покриете почти изцяло разходите си в Холандия. 

В Холандия можем да получаваме стипендия, която също да ни помогне с разходите. Ще ви бъде необходим документ за приходите на родителите ви. Ако те попадат в определените граници и покриете всички останали критерии, ще имте възможност за тази стипендия. Не трябва да разчитате на нея през първата година от образованието си! Ние ще ви помогнем да се справите с нужните документи, за да получите помощта!

Какво възнаграждение можете да очаквате, от почасовата работа в Холандия ?

Както вече казахме по-горе, минималното почасово заплащане, ако бъдете назначени на работа в Холандия, е около €8-10. Студентите в чужбина най-често намират работа в ресторанти, хотели, супермаркети и т.н. С английски език ще можете да си намерите работа, но владеенето на поне малко холандски език, би увеличило шансовете ви няколко пъти повече! Ако искате да сте с едни гърди пред останалите, вижте как можете да се подготвите още от България. 

Отделно от тази стипендия, можете да се възползвате и от студентски кредит, ако например живеете в Амстердам или просто начинът ви на живот изисква по-голямо финансиране.

Подобно на студентите в скандинавските страни (Дания, Швеция, Финландия, Норвегия), студентите в Холандия имат почти същата уникалната възможност да инвестират времето си почти изцяло в това да станат завършени професионалисти в избраната от тях сфера и да открият баланса между работа и свободно време (стипендиите в Скандинавия са драстично по-високи и по-лесни за получаване).

работа в Холандия

Блог

Share This