fbpx

Кариерно ориентиране.
Как да изберем какво да учим?

кариерно ориентиране

Изборът на специалност трябва да е изцяло ВАШ!

Изборът на висше образование е едно от най-важните решения в живота на човека. То определя бъдещата ви професионална кариера. Много често не знаем или не сме напълно сигурни, кой би бил най-правилният път. Не се притеснявайте, ние имаме няколко предложения за вас, които ще ви помогнат да направите правилната крачка както сега, така и всеки път, когато не знаете как да постъпите.

За да изберете правилната специалност за вашето висше образование, ви предлагаме, преди да започнете, да обърнете внимание на няколко неща:

 1. Вашите интереси – изберете дисциплина, която ще ви доставя удоволствие при изучаването ѝ. Ако учите това, което отговаря на желанията ви, подготовката за изпитите и писането на проекти ще бъдат интересни и успешни задачи. Това гарантира, че с лекота ще завършите своето висше образование. Консултирайте се с родителите си и по-възрастни приятели от вас, но вземете решението си, базирайки го на вашите желания, а не на техните! В крайна сметка, това е вашето образование, вашата кариера и вашият живот! Вие ще ходите на лекции и вие ще се чудите как да завършите проектите си, а не майка ви и баща ви!
 2. Съдържание на курса – много програми имат впечатляващи имена, но за да направите правилния избор не е достатъчно да ви хареса единствено заглавието на курса. Разгледайте по-подробно описанието му в сайта на съответния университет, където много често ще намерите списък с предметите и точно описание на годишния план, в който са посочени изискванията на преподавателите към студентите, какво ще бъде изучавано и т.н. Обърнете внимание на информацията за отделните университети и градовете, в които се намират, за да се уверите, че сте избрали най-подходящото място за образование и живот.
кариерно ориентиране

Курс за Кариерно Ориентиране

През 2021г. разработихме курс, за да можем да помогнем на всеки един ученик в 10, 11 или 12 клас (или заблуден студент, учещ нещо, което знае, че не е за него), който иска да получи ясна представа за бъдещата си посока на развитие.

Организираме този курс, защото ние самите бяхме във вашата ситуация и години наред не знаехме кое е истинското ни призвание. Вече не е нужно да губим години, за да разберем, че образованието, което сме записали не е за нас или още по-лошото – работа, която работим ни прави нещастни и я вършим с нежелание!

Какво представлява курсът?

Курсът се провежда в група от 4 човека. (Най-вече за ученици между 10-12 клас, но е подходящ дори и за възрастни, които искат да сменят професията си.)

Продължителност

8 астрономически часа, разделени в 4 сесии, в рамките на 4 седмици – по 2 часа на седмица.

Местоположение

Online в Zoom. По този начин спестяваме както време, така и даваме възможност на всеки един кандидат-студент да получи отговорите, от които има нужда, независимо къде в България (или чужбина) се намира.

Ангажираност

Курсът е изцяло насочен към индивидуалността на всеки един курсист. Включени са много иноватини упражнения, които ни помагат да начертаем много по-лесно бъдещия си живот. Крайният резултат зависи изцяло до каква степен сме ангажирани и колко време отделяме!

Кои са някои от въпросите, на които ще успеете да си отговорите по време на курса?

 1. В кой етап от живота си се намираме и какво знаем за себе си?
 2. Как да определим нашия „Истински Север“, за да поемем в правилната посока?
 3. В какво вярваме, кои са някои от ценностите ни, които не сме готови да престъпим?
 4. Как да установим кои са най-правилните дейности за нас самите?
 5. Какво показват някои от най-използваните тестове в световен мащаб за силните ни страни и характера ни?
 6. Как да вземем решение и как да се поучим от грешките, които ще допуснем през следващите години от живота си?
кариерно ориентиране

За да „намерим себе си“, трябва да положим нужния труд и да инвестираме време. Световен шампион не се става за един ден или няколко часа, изискват се усилени тренировки и постоянство. Е, тук няма да тренираме чааак на такова високо ниво, но е изключително важно да сме наясно, че крайният резултат е плод на положените усилия умножени по времето, което отделяме за всяко от упражненията. Ако ти:

 • си готов да отделиш 8 часа от живота си в рамките на един месец;
 • си готов да си задаваш безброй въпроси;
 • си готов да търсиш нов и нов отговор на всеки от тези въпроси;
 • си готов да бъдеш искрен със себе си за желанията и начина си на живот;
 • си готов да направиш първата крачка към своя нов живот 2.0; 

То, ние ще ти помогнем да постигнеш оптимални резултати! Тъй като акцентираме на качество, а не на количество, групата е само от 4 човека, което гарантира досатъчно време за диалог с всеки един кандидат-студент! 

Ще преминете през серия от задачи, самонаблюдения и оценки, които ще ви дадат най-ясната и точна представа за това, което наистина ви харесва да правите. Ще видите бъдещето и живота си в няколко различни варианта според интересите, които ще установите като най-правилните за самите вас. Уменията, които ще придобиете ще ви дадат структурата, която да използвате и в бъдеще, ако сте поставени на кръстопът и не знаете, кое е най-правилното решение в дадената ситуация!

Блог

Информация за Холандия и форумите на българите в страната

Информация за Холандия и форумите на българите в страната

Информация за Холандия и форумите на българите в странатаХоландия – страната на ниската земя и високите успехи!   Кралство Холандия една от най-желаните дестинации за туризъм, образование, работа, стартиране на бизнес, развлечения, живот и всичко останало! Страната,...

Как се чувства един студент преди заминаване в чужбина

Как се чувства един студент преди заминаване в чужбина

Какво трябва да знае всеки студент преди заминаването си в чужбинаПриеха ме! Ами сега?   Щом сте отворили тази статията, вие вече сте на прага на осъществяването на вашата мечта – да сте студент в световнопризнат университет в Дания или другаде в чужбина. След целия...

Културен Шок на Студенти в Чужбина

Културен шок на студенти в Холандия, Скандинавия и изобщо в чужбинаНе си мислете, че културният шок ще ви подмине!   Културният шок е психологически преход (може да бъде и физически – като например промени в телесното тегло), причинен от промяната на обичайния начин...

Share This