fbpx

Дания

Страната с най-щастливите хора на земята

Защо да избереш висше образование в Дания?

E

Висшето образование в Дания е лидер в цял свят

Датската образователна система попада в топ 15 в света. Причината за това е иновативното мислене и проблемно-ориентираното обучение, което привлича изключително много чуждестранни студенти от цял свят. Разбира се, програмите за чужденци са изцяло на английски език.

E

Различен тип преподаване

Просто забравете за модела на образование в България. Висшето образование в Дания е коренно различно. Йерархията от преподавател – студент не съществува, което прави комуникацията изключително приятелска. Студентите се обръщат към преподавателите си на малко име – Кенет, Пер, Перниле… Всичко това води до неформална среда, която стимулира интереса на студентите, желанието им да научат повече и да зададат всеки един въпрос, който имат.

E

Актуални проблеми

Може и да ви се е случвало да ви занимават с информация и материали, които отдавна са излезли от употреба, докато сте били в училище. Забравете за тази загуба на време, докато следвате висше образование в Дания. Очаквайте в часовете ви да дойде представител на малка или доста голяма датска компания (LEGO, Bang&Olufsen) и да ви постави истински проблем, с който те самите се борят и не могат да разрешат, поради една или няколко причини!

E

Индивидуални решения и възможност за развитие

В Дания, светлината на прожектора е поставена на вас! Обикновено в началото, средата и края на всеки семестър се провеждат специално организирани срещи между преподаватели и студенти. Те целят залагането на правилните цели според конкретните интереси на студентите. Тук студентите имат възможността да оценят процесите, през които са минали и да дадат своите препоръки за тези, които предстоят.

Университети

Университетите са с международна насоченост и предлагат програми в различни професионални сфери. Всяка една програма включва практически проекти, поставени от датски компании и стажове в различни интернационални или местни фирми.

Кралство Дания

Работа
Настаняване
Разходи
Стипендия
Език
Живот

Работа

Най-честозадаваният въпрос е дали лесно можем да си намерим работа като студенти в Дания. Отговорът е и да, и не. Всъщност, намирането на работа в Дания не е по-лесно или по-трудно, от която и да е друга западноевропейска страна. Това, което трябва да знаете е, че 95% от студентите работят и могат да си позволят чести пътувания до Испания, Италия и къде ли още не. Минималното заплащане е от 110 крони на час (около 15 евро), а някои студенти работят и за над 160 крони (22 евро). Тук, разбира се, говорим за неквалицифирана работа в ресторанти, хотели, чистене и други. Колкото по-голям е градът, толкова по-лесно ще успеете да започнете работа. Други фактори, които трябва да вземете под внимание е, кога започвате търсенето и какъв опит имате! Силно препоръчваме да имате поне едно завършено ниво датски език, преди да заминете за Дания. Повечето от студентите, които изпращаме в страната успяват да завършат и второ!

 • Сдобийте се с шофьорска книжка.
 • Имайте поне едно ниво датски език.
 • Изпреварете конкуренцията.
 • Използвайте връзките си в града.

Настаняване

Настаняването или студентската квартира, било то стая в споделен апартамент, къща или наш собствен апартамент е най-големият ни месечен разход в Дания. Всъщност, това важи и за всяка една друга страна. С малки изключения за някои от градовете в Дания, където можем да учим, проблеми с намирането на квартира няма да имаме. Разбира се, това не означава, че трябва да бездействаме! Университетите в Дания нямат и не осигуряват квартири на студенти от Европейския съюз. Груба грешка е да чакате да бъдете приети, за да започнете търсенето и осигуряването на квартирата си. Именно в тези случаи често оставаме без каквато ида е квартира или ни се налага да платим значително по-висока цена (понякога и двойна!).

 • Обикновено получаваме едностаен 30кв апартамент за около 500 евро.
 • Обзаведени или празни апартаменти (безплатни мебели от съседи!).
 • Възможност за сериозен избор при ранно кандидатстване.
 • Всяка една квартира е висок клас – винаги реновирана!
 • Подписване на безсрочен договор при нанасяне!
 • Възможност за месечни помощи/намаление за квартирата.

Corc English language

Разходи

Месечните разходи на датските студенти в Дания им позволяват да живеят отделно от семейството си. Обикновено датчаните наемат едностаен 30 квадрата апартамент и спокойно могат да покрият всички свои разходи за квартирата си, храната, транспорта, телефон, интернет и т.н. без финансовата подкрепа на мама и татко и без да работят! Това прави датските студенти самостоятелни и независими. Причината се крие в социалната политика на държавата и високата месечна стипендия, която покрива всички разходи на студентите. Този начин на живот е възможен и за всеки един интернационален студент от 2012 година. На нас, като чужденци ни се налага да работим минимално (няколко часа на седмица).

 • Обикновено нулеви разходи за транспорт, ако караме колело.
 • Студентска карта и намаление за транспорт.
 • Студентски намаления в магазини.
 • Студентска стипендия.
 • Субсидия за жилище.

Стипендия

  От 2012г. като студенти в Дания можем да получаваме датската стипендия, която ни дава възможност да живеем напълно самостоятелно в Дания – без притеснения и без финансовата помощ на родителите ни. Стипендията е така изчислена, че да дава възможност на датския студент да живее в едностаен самостоятелен апартмент от 30кв., да покрива разходите за храна, транспорт, телефон и интернет. Това дава възможност на датския студент по медицина да стане 100% лекар, а не 70% лекар и 30% барман.

  На нас, като чужденци, ни се налага да работим 10-12 часа на седмица, за да имаме един чист общ доход от над 1100 евро на месец! Тази сума ни е достатъчна не само да живеем като царе в Дания, а и често да пътуваме през почивните дни до Барселона, Милано, Лондон и къде ли още не…

  Не на последно място, малкият брой работни часове ни дава възможност да си почиваме и инвестираме времето, което ни остава така както ние преценим – в учене, пърувания, развлечения, развиване на собствен бизнес!

  Датски език

   Официалният език в Дания е датски. Всъщност, датски език няма да ви трябва, за да учите избраната от вас програма в университет в страната – образованието е изцяло на английски. Около 95% от датчаните говорят много добър английски и лесно ще можете да се разберете, където и да сте.

   Разбира се, ние силно ви препоръчваме да учите езика и то още от България. В противен случай, никога няма да разберете датчаните, както и как да бъдете сред едни от „най-щастливите хора на света“. Датският език ще ви помогне да отворите много лесно врати към желаната от вас работа, а датските ви приятели постоянно ще търсят контакт с вас, само за да ви слушат как говорите и коя нова „глупост“ сте научили на датски.

   Езикът ще ви помогне да намерите решение в трудни ситуации, когато няма да знаете какво да направите. Не на последно място, научавайки датски, ще разбирате шведски и норвежки, което отваря широко врати за бизнес с тези две страни!

   Ако искате да учите датски, просто се свържете с нас.

   Животът в Дания

    Сигурно знаете, че датчаните всяка година попадат сред топ 3 на „най-щастливите хора на света“. Обикновено, Финландия, Норвегия и Швеция им правят компания в челото. Причините в това се крият в няколко фактора:

    • Високообразовано общество – безплатното образование и стипендия са страхотен стимул и за самияте датчани. А с умни хора се работи лесно!
    • Качествени продукти и услуги – компаниите правят всичко възможно, за да ви задържат като техен клиент, което често води до супер отношение.
    • Високи заплати – каквото и да работим, парите винаги ни стигат – дори и за почивки в чужбина минимум веднъж в годината!
    • Безплатно здравеопазване – всъщност, всеки месец го заплащаме чрез таксите в страната. Когато един ден ни трябва лекарска помощ – всичко е безплатно, било то консултация или тежка и скъпа операция!
    • Високо ниво на доверие – когато кажем, че сме болни по телефона (например), никой не поставя под въпрос дали казваме истината.
    • Баланс между работа и свободно време – високото заплащане карат хората да ценят времето си и те го прекарват с най-близките си, вместо да рабоят на втора или трета работа, за да покрият разходите си.

    Как работим Ние!

    Видео Разговор с Нас

    Ще ви зададем въпроси, за да открием силните ви страни, така че да можете да изберете най-правилната програма за себе си!

    Подготовка на документи

    Ще ви помогнем да подготвите всички задължителни, но и препоръчителни документи, така че да победите конкуренцията!

    Настаняване и информация

    Скъпата или лоша квартира прави живота ни труден. Липсата на информация също! Ще ви помогнем с всяка стъпка напред!

    Помощ и след прием

    Когато не знаете как да постъпите, ние ще ви помогнем – по време на целия ви престой – ВИНАГИ, за да вземете правилното решение!

    Защо можете да ни се доверите?

    Индивидуален подход.

    Опит на завършили и настоящи студенти в чужбина.

    Вътрешна информация, за да се справите с конкуренцията.

    Помощ и след прием, докато живеете в избраната от вас страна.

    Спокойствие за вас и родителите ви.

    Научи повече за Дания

    Кандидатстване в Холандия

    Как става кандидатстването в Холандия? За какво да внимаваме?Подаване на документи   Подаването на документи към университетите в Холандия, подобно на почти...

    Виж статията

    Квартири в Холандия

    Квартири в Холандия / НидерландияКога трябва да започнем търсенето на квартира в Холандия? Намирането на квартира в Холандия, било то студентска или не, не е...

    Виж статията

    Работа в Холандия

    Работа в Нидерландия / ХоландияРаботна среда Балансът между професионалния и личния живот е основен фактор за опрделяне на качеството на живот, който водим....

    Виж статията
    Share This