fbpx

Норвегия

Страната на Северното сияние

Защо да избереш висше образование в Норвегия?

E

Висшето образование в Норвегия е на много високо ниво

Както всичко е Норвегия, така и висшето образование е гаранция за най-добро качество! Всичко, до което ще се докоснете в норвежките университети – от материална база до преподаватели, ще развие критичното ви мислене и ще подпомогне  интердисциплинарни сътрудничества, за да успеете в избраната от вас област.

E

(Почти) безплатно образование

Таксите за българи в норвежките университети или липсват, или са просто символични (около 100лв на година). Тази малка сума обикновено се използва от университетите като част от финансирането за (безплатните) студентски партита и екскурзии в началото на всяка година. Подобно на своите скандинавски съседи, в Норвегия също можем да получим стипендия от около 5000 евро на година! Можем да използваме и студентски заем за около 7000 евро на година!

висше образование в Норвегия
висше образование в Норвегия
E

Иновативни методи на преподаване

Не очаквайте да намерите каквато и да е прилика с образованието в България. Да четете, за да наизустявате материал – това е безсмислено и никъде в Норвегия няма да го изискат от вас, още повече, за да препишете на теста! Очаква ви интерактивна среда и много практически опит! Груповите проекти, реалните казуси на норвежки и интернационални компании ще ви накарат да търсите креативни решения, които ще изискват търсене на информация, малки и големи тествания и провали на прототипи, които ще създавате, за да задоволите желанията на компаниите и клиентите, с които ще работите. С други думи, въпреки че ще сте университета си, получавайки висшето си образование, реално ще работите за благото на компания Х, която често ще ви предложи и студентска позиция, ако остане доволна от решенията, които им предлагате!

E

Глобална перспектива

Фактът, че Норвегия е сред най-напредналите страни в света, привлича едни от най-амбициозните студенти в университетите ѝ. Това ще ви даде възможност да създадете приятелства и връзки във всеки един континент, както и да попиете от чуждите култури, манталитет и начин на живот. 

Университети

Университетите са с международна насоченост и предлагат програми в различни професионални сфери. Всяка една програма включва практически проекти, поставени от норвежки компании и стажове в различни интернационални или местни фирми.

Кралство Норвегия

Живот
Настаняване
Стипендия
Разходи
Работа
Език
висше образование в Норвегия

Животът в Норвегия

Норвежците, подобно на съседите си шведи, финландци и датчани, непрестанно окупират челните места в класацията за „най-щастливите хора на света“.  Като студент в Норвегия ще се радвате на:

 • Висококачествено образование, достъпно за всички. Безплатното обучение и подкрепа на студентите насърчават развитието на техните умения и знания.
 • Природни красоти и активен начин на живот – Норвегия е дом на някои от най-изумителните природни красоти по света. Тази природа вдъхновява местните жители да водят активен начин на живот, като ходят по планински преходи, карат ски или просто се радват на спокойствието на природата.
 • Стабилна икономика и висок доход – Норвегия е известна с богатството си от природни ресурси, особено неф и газ. Това допринася за стабилността на икономиката и високите доходи на гражданите, които се радват на висок жизнен стандарт.
 • Здравеопазване и социална подкрепа – Норвегия предлага широка гама от безплатни здравни услуги и социални грижи, които осигуряват безопасността и увереността на гражданите в случай на нужда.
 • Култура на доверие и сътрудничество – Норвегия е известна с високото си ниво на доверие между хората и в институциите. Тази култура на доверие създава благоприятна обстановка за сътрудничество и иновации.
висше образование в Норвегия

Настаняване

Различните градове в страната предлагат разнообразни опции за настаняване.

В зависимост от размера и местоположението на града, ще можете да избирате между студентски общежития, споредлени къщи и апартаменти или самостоятелни апартаменти под наем. Намирането на квартира в Осло и по-големите градове е значително по-трудно, което предполага и по-добро планиране!

Има възможности за обзаведени или празни апартаменти, като някои от тях предлагат безплатни мебели от предходните наематели.

Всички плащания се извършват по банков път.

Стипендия

От 2015 г. като чуждестранни студенти в Норвегия можем да получим норвежката стипендия, която ни дава шанс да живеем свободно и независимо в страната. Норвежците са изчислили сумите така, че студентите да могат да наемат свой апартамент и да покриват разходите си – храна, транспорт и комуникация. Това ни позволява  да се фокусираме най-вече над образованието си, без да се притесняваме за финансовата страна на живота ни.

Важно е да взимаме изпитите си и да имаме минимална почасова работа. Това са условия, които успяват да покрият над 90% от чуждестранните студенти, но и стимулът не е никак малък. 

Реално, благодарение на социално организираната Норвегия, завършващите ученици в 12 клас са субсидирани, за да продължат образованието си в унивеситет по техен избор! 

Corc English language

Разходи

Животът на студентите в Норвегия е различен благодарение на голямата социална подкрепа и стипендии, които покриват разходите ни. Това ни позволява да живеят самостоятелно. Обикновено това е едностаен апартамент, които е напълно достатъчен.

Работа

Намирането на работа в Норвегия може да бъде предизвикателство, но също така предлага и множество възможности.

Разбира се, колкото по-голям е градът, толкова повече работни места ще има, но и конкуренцията ще е по-голяма.

Въпреки, че норвежците владеят перфектен английски, норвежкият език е от ключово значение, когато търсите работа. Повечето работодатели предпочитат кандидати, които могат да комуникират на местния език. Силно препоръчваме да заминете с поне едно завършено ниво по езика от България. 

Освен това придобиванетo на шoфьорскa книжка можe дa oтвopи нови позиции за работа и пътувания из страната. Възползвайте се от всяка възможност, която ви се отдаде, за да разширите границите си и да се впишете в местната общност. Всичко това в комбинация с мотивацията и предприемчивостта ви ще ви помогнат да изпреварите конкуренцията.

 • Сдобийте се с шофьорска книжка.
 • Имайте поне едно ниво норвежки език.
 • Изпреварете конкуренцията.
 • Използвайте връзките си в града.
висше образование в Норвегия

Норвежки език

  Официалният език в Норвегия е норвежкият. За да учите в страната не е задължително да знаете езика – обучението се провежда изцяло на английски. Почти 90% от населението говори отлично английски и ще се чувствате комфортно и свободно, когато комуникирате с хората тук.

  Въпреки това, силно препоръчваме да научите поне малко норвежки преди да стъпите на норвежка почва. Без норвежки доста по-трудно ще се интегрирате в обществото, а когато сте в компания само с местни, те предпочитат да говорят на норвежки (както и ние – на български).

  Разбира се, ще имате възможност да се запишете на курс по езика на място в града ви, което също силно препоръчваме!

  Освен това, учейки норвежки, ще можете да разбирате шведски и датски, което ще ви отвори врати към възможности за работа и културен обмен в още две скандинавски страни.

  Специалности

  Дори и да не намирате програмата, която търсите, можете да ни изпратите запитване!
  Почти сигурно ще открием това, което търсите в друг университет в Китай!

  Степен

  Сфера

  Университет

  Computer Graphics (CG) Art and Animation

  Games and Entertainment Technology

  Film and TV Production

  Animation and Digital Art

  Biology

  Game Technology and Simulation

  Academic e-Sports

  Как работим Ние!

  Видео Разговор с Нас

  Ще ви зададем въпроси, за да открием силните ви страни, така че да можете да изберете най-правилната програма за себе си!

  Подготовка на документи

  Ще ви помогнем да подготвите всички задължителни, но и препоръчителни документи, така че да победите конкуренцията!

  Настаняване и информация

  Скъпата или лоша квартира прави живота ни труден. Липсата на информация също! Ще ви помогнем с всяка стъпка напред!

  Помощ и след прием

  Когато не знаете как да постъпите, ние ще ви помогнем – по време на целия ви престой – ВИНАГИ, за да вземете правилното решение!

  Защо можете да ни се доверите?

  Индивидуален подход.

  Опит на завършили и настоящи студенти в чужбина.

  Вътрешна информация, за да се справите с конкуренцията.

  Помощ и след прием, докато живеете в избраната от вас страна.

  Спокойствие за вас и родителите ви.

  Научи повече за Норвегия

  Кандидатстване в Холандия

  Как става кандидатстването в Холандия? За какво да внимаваме?Подаване на документи   Подаването на документи към университетите в Холандия, подобно на почти...

  Виж статията

  Квартири в Холандия

  Квартири в Холандия / НидерландияКога трябва да започнем търсенето на квартира в Холандия? Намирането на квартира в Холандия, било то студентска или не, не е...

  Виж статията

  Работа в Холандия

  Работа в Нидерландия / ХоландияРаботна среда Балансът между професионалния и личния живот е основен фактор за опрделяне на качеството на живот, който водим....

  Виж статията
  Share This