fbpx

Колко струва животът на студента в Холандия? Какви са цените в Холандия?

разходи на студент в Холандия

Издръжка на студент в Холандия. Кои са основните разходи на един студент в чужбина?

Подобно на всяка една друга европейска държава, стандартът на живот в Холандия е по-висок от този в България. Това означава, че цените в Холандия са по-високи и разходите ви най-вероятно ще са повече от тези в България. Трябва да знаете обаче, че и доходът ви също ще надхвърля в пъти повече този, който имате или бихте имали в родината ни. Така че, не бързайте със заключенията! В Холандия живеят над 17 милиона жители и малцина от тях биха сменили страната в отношение на заплащането. Разбира се, трябва да бъдем подготвени за реалността, която ни очаква, за да можем да планираме правилно успешния си старт в Амстердам, Ротердам, Хага или където и да е!

Разходи за образование

Добрата новина за всички студенти в Холандия е, че образованието и престоя по време на обучението в страната може да ви излезе почти безплатно! Образователните институции се делят на два основни типа – държавни и частни. Разликата е, че в държавните университети, огромна част от таксите се покриват от държавата. Можем да използваме изключително нисколихвен студентски кредит, с който да покрием тези такси. Свържете се с нас, за да разбере как! Ако решите да не ползвате финансови привилегии, като студент в Холандия, за които ние ще ви съдействаме, трябва да сте готови да заплатите стандартна такса от €2530 за една учебна година (20 240 лева за цяла бакалавърска степен) в държавните институции (за някои програми таксите са по-ниски, според специални намаления).

разходи на студент в Холандия

Настаняване

Възможностите за настаняване в страната са няколко. Всичко зависи от вашите предпочитания при взимането на това решение. Цените в Холандия за наем могат да варират, в зависимост от града, в който ще живете, локацията на самата сграда, големината на стаята/апартамнта и т.н. Опциите за настаняване са: общежитие, самостоятелен апартамент, студио, единична стая в споделено жилище и др. Цените в Холандия за наем най-често биват между 400-950 евро (цените в Амстердам надхвърлят 1000 евро). Не са рядки случаите, в които ще ви се наложи да споделяте стая от 20-25кв. със съквартирант, за съжаление… 

Някои от университетите съдействат при настаняването на своите студенти. Започнете осигуряването на квартирата си в Холандия максимално рано. Това е сериозен проблем за всеки един студент в страната! Ние ще ви посъветваме какво и как да направите, за да намерите квартира в Холандия на възможно най-ниската цена!

разходи на студент в Холандия

Храна

Цените в Холандия за храна в сравнение с съседните държави (Белгия, Франция и Германия), са с 10-15% по-ниски! Разходите, които ще имате за храна в страната ще са по-малко от средните за цяла Европа. Не се очудвайте дори ако се окаже, че закупувате любимите си продукти в „страната на лалетата“ по-евтино отколкото в България! Важно е да споменем, че качеството на храната тук е на изключително високо ниво! Бюджетът ви за храна зависи от вашите нужди, но с нормална консумация трудно бихте надхвърлили 450 евро на месец. Тук, разбира се, говорим за храна, която сами приготвяте скъщи. Ако си представяте, че вечеряте в холандските ресторанти или честичко посещавате пицарии и заведения за бързо хранене, то тогава сметките ви няма да излязат! Задължително ангажирайте „готвача в къщи“, за да придобиете нужните умения преди да осъзнаете, че нямате никаква представа как да сготвите мусаката, която толкова много обичате! Разбира се, по време на работата ви с нас, ще получите доста полезни съвети като този, за да сте напълно готови за своя нов живот в Холандия! 

разходи на студент в Холандия

Транспорт

Велосипедът в Холандия е на почит! Тук броят на велосипедите е няколко пъти повече от този на жителите и колите взети заедно! Благодарение на кратките разстояния и компактните, добре организирани градове с множество велоалеи, предвижването с колело е предпочитано! Цените в Холандия на велосипеди варират. Можете да закупите велосипед втора ръка за около 100 евро или чисто нов за около 500 евро. Ако все пак живеете в един от по-големите градове, като Амстердам или Ротердам, ви съветваме да се възползвате от студентските транспортни карти. Те ви дават право да пътувате безплатно през уикенда или през седмицата, в зависимост от вашите предпочитания, а през останалото време можете да ползвате студентски намаления! Не го мислете много-много. Когато дойде време за това, ние ще ви помогнем с всички намаления, за да можете да ги използвате още от първия ден!

разходи на студент в Холандия

Учебници и учебни материали

Учебниците в Холандия не са евтини. Не че тези в България са, разбира се! Разликата тук е, че в Холандия няма да ви карат да купувате книгата написана от самия преподавател, за да бъде разписана от него на първа страница…

Някои от материалите, които ще ви трябват, може да ви се предоставят от университета и лекторите. Разбира се, най-добрият вариант е да притежавате всичко за себе си. Не бързайте обаче с купуването. Цените обикновено надхвърлят между 100 и 300 евро за учебник. Трябва да занаете, че студентите от горния курс с удоволствие ще ви ги продадат на по-ниска цена. В други случаи, ние също ще ви споделим информация, която обикновено ви позволява да се сдобиете с голяма част от книгите напълно безплатно

Блог

Share This