fbpx

Квартири в Холандия / Нидерландия

квартири в Холандия

Кога трябва да започнем търсенето на квартира в Холандия?

Намирането на квартира в Холандия, било то студентска или не, не е от най-лесните процеси, с които ще трябва да се справите, ако сте решили да учите тук. Можем само да си представим за нивата на стрес, през които минават както студентите, така и родителите им във финалните седмици преди заминаването! Наистина, намирането на квартира в Холандия може да се окаже доста по-трудно от самия прием в желания университет! Не се бавете!

Ако агенцията, която ви помага с документите вдига рамене относно квартирата (а обикновено е така), бъдете сигурни – ще имате проблеми! Безплатното кандидатстване може да ви излезе много по-скъпо, именно заради квартирата!!!

Намирането на квартира в Холандия е доста по-трудно в сравнение с другите европейски държави. Бъдете максимално подготвени и не чакайте последния момент, за да започнете търсене на новата си квартира в Холандия! „Страната на лалетата“ е най-гъсто населената държава в Европейския съюз и една от най-гъсто населените в целия свят, с 493 души на кв.км. Държавата стана предпочитана дестинация за висше образование, заради множеството предлагани програми на английски! Всяка година все повече и повече студенти кандидатстват в Холандия. Всички тези фактори правят намирането на квартира в Холандия изключително труден и бавен процес. Свържете се с нас, за да не допускате грешките на повечето студенти, но рано!

Къде и как да намерим квартири в Холандия?

1. Настаняване от университета.

За съжаление, подобно на другите Скандинавски страни, и в Холандия самите университети нямат свои студентски общежития или техният брой е изключително нисък. Обикновено, ако все пак университетът може да съдейства с настаняване на студентите си, то с огромен приоритет са тези, които идват от другия край на планетата (най-често Азия и Америка), както и студентите, които пристигат за обмен по програмата Еразъм, за един или два семестъра. Ако вашият случай не е такъв (а най-вероятно няма да бъде), то тогава е важно да не чакате, а да направите всичко необходимо, за да сте спокойни, че имате къде да живеете. Не ви съветваме да разчитате само на този тип настаняване, особено ако сте изпуснали момента за кандидатстване!

2. Настаняване в частния сектор.

Разбира се, винаги може да се насочите към наемането на квартира от частен собственик или организация. Много от студентите намират квартирата си в Холандия точно по този начин. Можете да наемете цял апартамент със своите приятели, или просто стая в споделен апартамент с непознати или самостоятелно студио, с кухненски възел и самостоятелна тоалетна. Допитайте се до нас преди да платите предварително наема си или да изпратите каквито и да е документи! Имаме над 10 годишен опит с изпращането на студенти в чужбина и сме ставали свидетели на много измами с фалшиви обяви за настаняване! 

квартири в Холандия

Цени – голям срещу малък град.

Сигурно вече знаете, че стандартът на живот в Холандия е сред най-високите не само в Европа, но и в целия свят. Високата заплата, която ще получавате, върви ръка за ръка с по-високите разходи, както за храна, така и за квартирата ви. Крайната сума може да варира много от град до град и квартира до квартира. Ако сте се насочили към столицата Амстердам, то тогава ситуацията е най-сериозна, както от гледна точка на намиране, така и от гледна точка на финансиране. Ако изключим Амстердам (поне 1000 евро), то следва да приготвите между 450-950 евро на месец. Отново, тази цена ще варира според типа квартира, която искате да наемете, местоположението и големината.

квартири в Холандия

Споделена или самостоятелна квартира в Холандия?

Най-честият избор на студентите за настаняване бива наемане на единична стая в апартамент или къща, в който/която кухнята и банята се споделят, а останалите наематели също имат отделни стаи. Това бива и най-евтиният вариант. И колкото повече хора делят помещенията, толкова по-евтино излиза наемът, в повечето случаи. Това обаче означава, че ще има опашка за банята рано сутрин и изчакване в кухнята, когато някой пече пица, забърква омлет или сериозно е окупирал помещението с някоя сложна рецепта на майка си/баба си.

Ако не искате да делите пространство с други хора, можете да наемете самостоятелно студио или апартамент. Тук наемът ще ви излезе повече, но удобството си е удобство! Разбира се, всичко зависи от града, в който ще живеете, кварталът, както и състоянието, заедно с размера на жилището, което сте предпочели.

квартири в Холандия

Обзаведена или необзаведена квартира в Холандия?

Квартирите в Холандия могат да бъдат обзаведени – най-често това означава, че мястото има основните мебели, които са необходими на един наемател – легло, гардероб, бюро, шкафове и др. Ако е обзаведено отчасти, това означава, че можете на намерите само някои мебели вътре. В случай, че пише, че мястото е напълно обзаведено, вътре ще разполагате с повече от основните мебели – дивани, кресла и др.

Квартирите в Холандия могат да бъдат и необзаведени – това означава, че сами ще трябва да осигурите мебелите си. Това изобщо не бива да ви притеснява! В Холандия някой постоянно се мести – било то студенти или работници. Не се очудвайте, ако съседите ви ви подарят диван, маса, столкове и какво ли не! Холандците постоянно обновяват интериора си и просто изхвърлят това, за което вече нямат място.

В случай, че бързате и не ви се разхожда назад-напред, за да си намерите това, от което имате нужда безплатно, то магазините за втора употреба изоблистват от абсолютно всичко – от вилици и лъжици, до дюшеци, обувки и каски за велосипеди. Хубавата страна на това да наемете напълно необзведено жилище е, че няма да имате отговорност към запазване на първоначалното състояние на мебелите или да плащате допълнително, ако ги повредите. Не на последно място, вие сами ще можете да прецените с какво, къде и как да се сдобиете, за да създадете уюта на новия си дом! 

Ние лично винаги бихме предпочели напълно празната квартира!

квартири в Холандия

Квартирите в Холандия включват ли сметките за консумация на електричество, парно и вода?

Отговорът на този въпрос е и да, и не! Всъщност, зависи от вашето конкретно жилище. В някои от тях всички разходи влизат в наема ви. Това обаче означава, че ако цяла зима сте стояли на отворен прозорец с включено парно, бъдете готови за изненади и сериозно доплащане при изравнителните сметки, които обикновено пристигат в началото на лятото.

Когато сметките за вода, ток и парно не са включени в наема, тогава сами ще трябва да заявите включването си към съответните компании. Трябва да сте наясно, че животът в Холандия е коренно различен от този в България. Не очаквайте нещата да се случват по същия начин. В Холандия има доста доставчици на електричество, например, и вие сами ще трябва да изберете най-подходящия за вас! 

квартири в Холандия

Трябва ли да се притеснявам, ако през май-юни нямам квартира?

В заключение, обръщаме се най-вече към родителите – квартирата е осоновният и най-големият проблем. когато искаме да учим в Холандия! Недостигът на квартири в цяла Холандия е причина за преждевременно прибиране на хиляди студенти всяка година! Не оставяйте тази задача на раменете на децата си. Тя е многократно по-трудна от приема им в който и да е университет в страната. Измамите, на които ще се натъкнете са много, както и некоректните договори, които ще подпишете, защото няма да имате алтернатива в самия край! Не чакайте децата ви да бъдат приети, за да започнете търсенето! Свържете се с правилните агенции и гарантирайте спокоен старт на децата си в Холандия! В противен случай, можете да очаквате липса на квартира или такава в малка стая с висок наем и то, ако имате късмет.  

Блог

Share This