fbpx

Приключенията на чау в Китай:

Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделки

храна в Китай

Готови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и къде можете да намерите някои доста добри сделки.

Премахване на езиковата бариера

Представете си това: влизате в китайски супермаркет с искрящи от вълнение очи, само за да бъдете посрещнати от море от етикети, написани на… познахте, китайски! Няма страшно! Въпреки че английските етикети са толкова редки, колкото да видите еднорог, няколко мандарински фрази в ръкава ви ще направят чудеса. Повярвайте ни, това е малка инвестиция за големи спестявания!

храна в Китай

Пиршество или глад: разбиране на цените

Сега, нека поговорим за пуйка (или тофу, ако сте склонни към зеленчуците). Цените в Китай могат да варират от много евтини до малко скъпи, в зависимост от това къде пазарувате и какво купувате. Средно, едно хранене в местен ресторант може да ви струва около 15-30 RMB (3-7лв.), докато готвенето у дома може да бъде доста по-евтино.

Но дръжте здраво клечките си, както казват китайците! Ако копнеете за вносни стоки или посещавате изискани супермаркети, очаквайте да отделите малко повече от финансите си. И все пак, не се страхувайте! Китай е известен със своите убийствени отстъпки и промоции, така че дръжте очите си отворени за тези сладки сделки. Също така, можем да споделим с вас как да получите отстъпки за Alipay и други китайски приложения!

храна в Китай

Къде пазарува разумният купувач в Китай?!

Сега нека поговорим за стратегията. За да получите най-доброто за парите си, посетете местните пазари и малките магазини. Тук ще намерите всичко от пресни зеленчуци до апетитни улични закуски, всичко това на достъпни цени. Освен това договарянето е нещо напълно нормално тук, така че – пазарете се! Няма начин да не спестите!
Разбира се, ако копнеете за удобството на обслужването на едно гише, не се притеснявайте. Супермаркети с големи имена като Walmart и Carrefour изобщо не са рядкост. Разбира се, те може да са малко по-скъпи, но удобството си има цена, нали?

храна в Китай

Добър апетит, начинаещи студенти!

Когато тръгнете на вашето гастрономическо пътешествие из страната на драконите и кнедлите, запомнете това: храната не е просто гориво, тя е приключение! Така че тръгнете напред, изследвайте с удоволствие и се насладете на всяка хапка. 

Блог

Share This