fbpx

Мотивационно писмо / есе за прием в университети в Холандия.

мотивационно писмо за университет

Какви са препоръчителните точки, с които трябва да се съобразите, за да напишете оригинално мотивационно  писмо / есе, за университета си в Холандия?


Какво не бива да правите, за да не застрашите кандидатурата си?  

 1. Не подценявайте значението на това писмо! Шансовете ви за прием до голяма степен зависят от него – университетът го разглежда като решаващ фактор! Ако нямате опит в писане на подобен документ, не си мислете, че за няколко дни или седмици ще сте готови самостоателно!
 2. В никакъв случай не копирайте изречения или фрази от други есета (писма), тъй като това се счита за плагиатство!
 3. Не позволявайте на трети лица да пишат мотивационните ви есета (писма), тъй като не знаете дали вашето писмо не е дадено/продадено и на други кандидати!
 4. В никакъв случай не ползвайте Chat GPT или други AI инструменти. Мислите ли, че вие сте единственият, който си е помислил да си помогне по този начин? Гарантираме ви, че по този начин писмото ви ще е почти идентично копие на стотици други!

Повечето кандидат-студенти, които се свързват с нас, нямат представа как да подходят към мотивационните си писма, над какво да наблегнат и колко дълги да бъдат те. Липсата на информация, а също така и на опит в съставянето на този документ, често води до отрицателен отговор от страна на датските университети.

мотивационно писмо за университет Холандия

Ако се чудите колко сериозни са последствията от плагиатството (копиране от други писма), то помислете върху следното:

 • Кандидат-студентът има лична отговорност да е съобразил всички подадени писмени материали с изисванията за плагиатство.
 • Копирането на информация директно от източници онлайн или другаде е плагиатство и е напълно неприемливо. Вашето писмо / есе трябва да отразява вашите собствени знания и умения, а не работата на други хора.
 • Плагиатството може да доведе до автоматично отхвърляне на писмото / есето и едногодишна забрана за кандидатстване за всякакви учебни програми.

Освен това, ако станете студент в Холандия, помислете за следното, тъй като това ще ви касае по време на цялото ви образование:

 • Ако плагиатствате, ще бъдете изключени от програмата си.
 • Плагиатствайки, вие застрашавате сериозно работата си – тя може да бъде унищожена.
 • Плагиатствайки, можете да бъдете изключени изцяло от университета си.
 • Плагиатството е престъпление и можете да бъдете съдени за действията си.

Някои препоръки за оригинално мотивационно писмо 

Докато се подготвяте целия пакет от документи за кандидатстване, би следвало да отделите най-много време на писането на мотивационното писмо в подкрепа на вашата кандидатура за прием в университет или стаж. За да постигнете целите си, трябва да подходите отговорно към въпроса. Мотивационното писмо е важен документ във вашата кандидатура, така че трябва да бъде съобразен с конкретната програма, за която кандидатствате. Не забравяйте да споменете всички важни фактори, които ви отличават от останалите кандидати. Трябва ясно да откроите как се различавате от другите кандидати с подобно образование и диплома.

За начало, направете списък с програмите, за които кандидатствате. Разгледате подробности за всяка от тях и сравнете квалификациите си с избраните програми. Изгответе списък със срокове и се уверете, че имате достатъчно време да съберете всички необходими документи и да напишете мотивационното си писмо. Обикновено, първото такова писмо отнема на един кандидат-студент около 2-3 месеца.

Започнете с подробен план – отделете време и запишете всичко по-важно свързани с опита ви, образование, резултатите професионалните и извънкласните си дейности. Запишете някои от основните си идеи и важни моменти, на които бихте искали да акцентирате. Това ще бъдат точките, които по-късно ще обогатите. Знаем, че задачата не е никак лека, но ние сме готови да ви помогнем! 

Блог

Share This