fbpx

Academic E-Sports

University of Agder – Норвегия

esports бакалавър Норвегия

Какво представлява програмата?

Днес електронните спортове са сред най-бързо развиващите се индустрии глобално. Все повече фирми, частни и от публичния сектор, виждат възможността за развитие в тази сфера. Затова в Норвегия е създадена и такава бакалавърска програма по академични електронни спортове, с която ще развиете умения ценени от хиляди компании.

Завършвайки я, ще бъдете конкурентоспособни на бъдещия пазар на труда – както на национално, така и на международно ниво. Специалността по електронни спортове развива умения за много по-широка област, не само в съревнованието в игрите. Очакват ви специфични знания на тренировките, възстановителния процес и представянето в турнири. Част от програмата е и придобиване на знания относно ролята на електронните спортове в обществото и технологиите, тясно свързани с тях – както и приложението на е-спортове в образованието и в професионалния живот.

esports бакалавър Норвегия

Какво се учи като предмети?

Една от основните цели на обучението по академични електронни спортове е да ви направи компетентни относно физиологичните и психологически условия, които формират е-спортистите, както и всички стъпки, които могат да предприемат, за да се развият по най-оптималния начин. Наред с това, в образованието са включени редица дисциплини, за да можете да създавате цифрово съдържание за сайтове и различни платформи, свързани с кибер спорта. За да се запълни цялостната подготовка на кандидата, се преподават и още:

 • финанси
 • предприемачество и брандиране
 • програмиране
 • киберсигурност
 • използване на дистанционно управлявани превозни средства
 • дизайн на игрите
 • история на игрите
esports бакалавър Норвегия

Дисциплината има 4 специализации, от които студентите трябва да изберат една област от електронните спортове. Това се случва в шестия семестър и специалностите са:

 • e-sports athlete
 • the e-sports industry (медии, администрация, др.)
 • technology and innovation
 • education and health

Първият семестър включка изучаването на основни понятия и термини, както психология и история в толкова новата индустрия на електрониите спортове. В следващите семестри се вмъкват по-конкретни и специализиращи дисциплини като дизайн на игри, програмиране и технологии в игрите, предприемачество, диетология, трявми и възстнавяване от съзтезания, др. Курсът на обучение завършва с подготовка и представане на бакалавърски проект.

esports бакалавър Норвегия

Какво можем да продължим да учим?

В тази така нова дисциплина, намирането на добро последващо обучение е малко предизвикателство. Но университетът предлага магистърска степен, припокриваща се с тази бакалавърска програма – Multimedia and Educational Technology. Има и други магистратури като повечето от тях са в САЩ. В Европа варианти за последващо обучение, макар и платено, са основно в Испания

esports бакалавър Норвегия

Кариерни възможности

Хубавото на тази бакалавърската степен е, че ви дава възможността да работите и извън сферата на е-спорта. След дипломирането си, ще се достатъчно подготвени, за да работите във всички части на тази индустрия – било то като спортист или треньор, като част от мениджмънта или администрацията, технологиите и дизайна, здравеопазването и рехабилитацията. Знанията, придобити от по-обхватните дисциплини като икономика, маркетинг и предприемачество, ще ви дадат шанса да работите на много други места, ако сметнете, че е-спортовете не са крайната ви цел след време – маркетинг и продажби, програмиране и дизайн, оператори на дронове и др.

Електронните спортове вече са един от учебните предмети в норвежките училища. Това създава възможността да се развиете и като преподаватели, ако прецените, че искате да помагате на бъдещите интернет спортисти още от ранното им развитие.

esports бакалавър Норвегия

Някои от кариерите в международен план са:

 • Esports Media Manager – отговорностите на този тип мениджъри в медийното производство и броудкастинг включват основно управление на създаването и излъчването на съдържание за електронни спортове. Други съпътстващи дейности на професията са набирането и обучението на студентски екипи, координиране и управление на събития и различни турнири.
 • eSports Coordinator – подпомагане на разработването и популяризирането на екипа на даден клуб/организация за електронни спортове
 • eSports Club Advisor – планиране и провеждане на тренировки, работа с документи на учениците/състезателите, обучение и подкрепа на учениците по време на турнири и координиране на дейности свързани със събирането на средства.
 • eSports Camp Coach – основната дейност на професията е набирането на квалифицирани студенти-атлети, като наред с това отговаря и за планирането и подготовката за състезания, поддръжка на съоръжения и оборудване и участие и дейност в обществени събития
 • Content Designer – от дизайнера се очаква, с помощта на артистичните си умения, да вдъхновява екипа на играта чрез креативен дизайн и да се погрижи всички аспекти на дизайна на игра като услуга да са на ниво през целия етап на проекта.
esports бакалавър Норвегия

Има ли нещо интересно?

Студентски обмен

Ако желаете да учите един семестър в друг университет и държава, петият семестър е най-подходящ за целта. Университетът има споразумения за обмен на студенти с университети от САЩ и цяла Европа, както и постоянно разширява партньорската си мрежа.

Методи за оценяване

Формите и изискванията за изпитване са разнородни и зависят от различните курсове в програмата. Можете да получите оценки за:

 • писмени индивидуални изпити
 • домашни работи
 • подготвяне и оценка на портфолио
 • задължителна групова работа с писмени или устни презентации
 • групови дискусии и презентации

Блог

3 причини да уча в Китай

3 причини да уча в Китай

3 причини да учите в Китай Китай може и да не е първата страна, за която се сещате, но това е дестинация, която си заслужава сериозно внимание. Ето три убедителни причини, поради които обучението в Китай може да бъде идеалният избор за вас.1. Иновативно и практически...

Храна в Китай

Храна в Китай

Приключенията на чау в Китай: Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделкиГотови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и...

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?И така, взехте вълнуващото решение да учите в Китай! Пригответе се за едно незабравимо приключение, изпълнено с нови приятели, културни преживявания и академични предизвикателства. Създаване на приятели и изследване на...