fbpx

Dance Танци

University of Stavanger – Норвегия

бакалавър танци Норвегия

Какво представлява програмата?

Бакалавърската програма по танци е с продължителност от три години, което ще ви направи компетентни да продължите развитието си като изпълнител и танцов артист. Стига да искате, ще можете да продължите и надградите образованието си в артистичните или педагогически сфери в танците. Програмата е подходяща за кандидати, които вече имат по-сериозен опит с танцовото изкуство. Обикновено кандидат-студентите са учили в подобни танцови училища и/или са тренирали и тренират в танцов състав.

Модерните танци са в основата на тази специалност. Обучението включва и практически, и теоритични предмети, с което се цели да получите много високо художествено ниво в изпълненията си и цялостна подготовка и знания в областта. Ако успеете да се преборите с конкуренцията ще можете да попиете опита на норвежки и чуждестранни лектори, което превръща програмата в още по-международна. Екипът ще ви подготви за общуване и комуникация с хора от цял свят, което е и основен стълб за професията на танцьорите. Трябва да очаквате, че всеки ден ще се упражнявате на танцови техники, двигателни практики, различни импровизации и създаване на свои хореографии, които ще изнасяте на представления в Норвегия и извън странта! Също така ще участвате в лекции и дискусии в залите за преподаване. 

бакалавър танци Норвегия

Какво се учи като предмети?

В целия курс на обучение има три основни области – физическа практика, артистична практика и танц в контекст. Преподавателите и всички специалисти, с които ще се срещнете през годините ще ви подготвят с различни подходи в модерните танци, алтернативни практики и различните жанрове. Също така ще се научите как да прилагате безопасни практики при раздвижване. Постоянно ще участвате и в провеждането на изследвания и дискусии на артистична тематика.

Програмата цели да изгради независими танцови артисти и затова от вас се изисква да се интересувате и разсъждавате по теоретични проучвания, а именно да анализирате развитието на изкуството и да вникнете в смисъла му в обществото. Изучаването на танци в академична среда с други студенти ще ви помогне да видите всякакви изпълнения и практики от всички останали студенти, с което ще обогатите и своите възможности и ще се научате да създавате хореографии в различни културни и исторически контексти. В крайна сметка, всичко това ще ви позволи да изградите свой собствен стил и ще се оформите като независим танцов артист.

Бакалавър Танци Норвегия
бакалавър танци Норвегия

Има ли нещо интересно?

Възможност за изява

По време на цялата си бакалавърска степен от три години ще имате предостатъчно излизания на сцената, за да покажете своя талант и възможности – както на танцови събития, но не само. Ще се запознаете с гост-артисти, от които ще научите много, докато се подготвяте и създавате хореографии и представления в университета и други части на града. Изявите и на много други неформални събития не липсват, за да покажете свои репертоари и хореографии като част от проекти, които ще подготвите по време на обучението си.

5-ти семестър – семестър в чужбина или самостоятелен проект

Петият семестър е отреден за изграждане на вашата самостоятелност и готовност за справяне с новостите. Това може да стане чрез учене на един семестър в чужбина в един от многото партньорски университети в Европа или САЩ. Ако нямате желанието да сменяте обстановката дали заради работа, която сте си намерили в Норвегия, или друга причина, тогава ще работите по самостоятелен проект с ваша идея и дизайн, разбира се, под ръководството и насоките на преподавателите от танцовия факултет.

бакалавър танци Норвегия

Семестър в Чужбина

Ако изберете да се впуснете в приключението за семестър в друг университет, University of Stavanger разплага с богата партньорската мрежа. От огромно значение е какви цели ще си поставите, за да може да подберете най-правилния избор. Разбира се, преподавателите ще ви помогнат, за да останете максимално удовлетворени от това, на което се спрете.

Някои от университетите и държавите, в които ще можетеда отидете на обмен са:

 • Den Danske Scenekunstskolen, Дания
 • Stockholms konstnärliga högskola, Швеция
 • Savonia University of Applied Sciences, Финландия
 • Turku University of Applied Sciences, Финландия
 • Iceland University of the Arts, Исландия
 • Artesis Plantijn University College Antwerpen, Белгия
 • Fontys University of Applied Sciences, Нидерландия
 • Polytechnic Institute of Lisboa, Португалия
 • Institute of Theatre, Испания
 • Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, Франция
 • Music and Arts – University of the City of Vienna, Австрия
 • Academy of Performing Arts in Bratislava, Словакия
 • Konzervator Duncan centre, Чехия
 • State University of New York College at Brockport, САЩ
бакалавър танци Норвегия

Самостоятелне Проект

Ако изберете да не карате семестър в друг университет, то ще трябва да създадете свой собствен проект, който ще бъде одобрен от ръководителя ви. Ще се научите на самоорганизация и как да доразвиете личните си идеи и възможности в танците. След тези шест месеца на интензивна работа се очаква да сте развили това, на което най-много държите в своята акадамична подготовка. Разбира се, ще получите не малко напътствия от ментора ви, но от вас ще се изиска да включите както творчески аспекти, така и теоретични модели за представяне на академични познания. Също така, планът за физическа подготовка е основен, за да можете да поддържате перфектна физическата форма и кондиция.

Модерни съоръжения за подготовка

Трябва да знаете, че факултетът ви по сценични изкуства е проектиран и изграден по перфектен начин. Ако бъдете приети в университета, ще можете да използвате няколко различни танцови студия, сауна, душове, концертна зала, стаи за лекции и презентации, кафетерия и какво ли още не. Представете си един изключително модерен комплекс, в който всичко е така замислено и подредено, за да може да се фокусирате единствено над себе си и уменията, които следва да развиете. Всичко това се намира сред уникално красивия парк Bjergsted, за да можете да релаксирате веднага със самото излизане от тренировъчния цикъл. Норвежците наистина са помислили за всичко! В допълнение, студентските общежития се намират изключително близко – буквално пресичате улицата и влизате вкъши.

Индивидуално отношение

Тъй като специалността изисква много субективно оценяване на всеки студент, за да постигнете оптималните резултати, в Норвегия се гарантира получаването на индивидуално внимание и отношение от всеки преподавател. Подобно на останалите страни в Скандинавия, в Норвегия в центъра на обучението е именно студентът, а не преподавателят (като в някои други страни, за съжаление…). Учебната среда е интердисциплинарна, което ще ви накара да работите със студенти от други специалности – най-вече такива по музика, тъй като ще имате нужда от тях, а и те от вас!

бакалавър танци Норвегия

Кариерни възможности

Завършвайки бакалавърската програма по танци, нищо не може да ви спре да започнете кариера на процесионален танциор според жанра, към който се насочите! Ще бъдете квалифицирани и да работите като учител по танци, стига да придобиете практическо-педагогическо образование за една година в същия университет. Можете да продължите с образованието си и на степен магистър, ако това е нещо, което желаете – било то в Норвегия или друга държава.

Блог

3 причини да уча в Китай

3 причини да уча в Китай

3 причини да учите в Китай Китай може и да не е първата страна, за която се сещате, но това е дестинация, която си заслужава сериозно внимание. Ето три убедителни причини, поради които обучението в Китай може да бъде идеалният избор за вас.1. Иновативно и практически...

Храна в Китай

Храна в Китай

Приключенията на чау в Китай: Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделкиГотови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и...

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?И така, взехте вълнуващото решение да учите в Китай! Пригответе се за едно незабравимо приключение, изпълнено с нови приятели, културни преживявания и академични предизвикателства. Създаване на приятели и изследване на...