fbpx

Film and TV Production

University Nord – Норвегия

бакалавър филм режисура норвегия

Какво представлява програмата?

Ако мечтата ви е да станете част от филмовата и телевизионната индустрия, дори и да нямата ясната визия за конкретна професия, тази бакалавърска степен – Film and TV Production в University Nord в Норвегия е подходяща за вас. Тук ще ви научат на всяка техника и характеристики на производството във филмовия и телевизионния сектор. Ще имате възможността да създавате съдържание, което да пренесете от хартията на екрана. И ще можете да го направите в различни филмови и телевизионни жанрове с напътствие от важни квалифицирани специалисти в индустрията.

За кандидатстване в тази специалност ще бъде нужно да подготвите Artistic Portfolio.

бакалавър филм режисура норвегия

Какво се учи като предмети?

Първият семестър е отреден за изучаване на основите на дисциплината като писане на сценарии, режисура, звук и осветление, техники за създаване на филми, постпродукция.

Вторият семестър включва първата практическа работа по Production 1 и дисциплини като изкуството и технологията на движещите се изображения, основи на изкуството и на моушън дизайн.

През третия семестър се утвърждават знанията, придобити досега, и се надгражда върху тях с нови теории и практически елементи. А през последните три семестъра студентът е поставен в реални условия на работа, защото те включват практическия предмет Production 2, стажа (Production 3) и дипломната работа върху стажа или друга фирма от индустрията.

Дипломната работа (бакалавърска продукция) ще включва също документална част/кратка теза от максимум 20 страници, която трябва да включва дискутиране и размисли върху производственото използване на съответната теория, методология, производствени техники и кратък анализ в творческото и артистично поле на работата.

бакалавър филм режисура норвегия

Кариерни Възможности

Още по време на самото образование, практическите ви занимания с реални компании ще ви покажат кой е най-правилния път (кариера), който да последвате.  Много е вероятно да работите в една от тези сфери:

 • дигитална медийна индустрия
 • медийни къщи
 • телевизионни компании
 • продуцентските къщи
 • цифрова информационна комуникация
 • медийната индустрия като цяло

Отправна точка за програмата е практическата работа. Тя ще ви даде възможност да развивате нови креативни продукти в медийния сектор в големи компании. Ако пък искате да имате по-голям контрол над времето и уменията, които смятате за най-важни, лесно можете да се насочите към работа като предприемачи в Startup или сами да основете свой собствен! На следния сайт https://film.nord.no/studentarbeid/ можете да разгледате примерни работи на вече завълшили студентите по Film and TV Production.

Позициите, пряко свързани с вашата степен, включват:

Аниматор; Сценарист; Кинорежисьор; Редактор на филми/видео; Медиен изследовател; Музикален продуцент; Звуков техник, излъчване/филм/видео; Телевизионен/филмов/видео продуцент

бакалавър филм режисура норвегия

Има ли нещо интересно?

PRODUCTION 1/2/3

Това са практически насочени дисциплини в три от семестрите, където от студентите се очаква да формират производствени звена и изпълняват проекти за вътрешни и външни клиенти, да формализират една концепция и да я отведат до краен продукт. В последната Продукция, която е целия шести семестър, студентите имат въжмност сами да изберат стаж в реална фирма или да останат за обучение и практически занятия в университета. Те ще включват както външни индустриални продукции, като музикални видеоклипове, реклами и др., така и проекти, базирани на собствени идеи.

бакалавър ТВ режисура Норвегия

СТАЖ

За студентите, които изберат да стажуват: целта на стажантската програма е да даде възможност на студентите да комбинират трудов стаж с обучение по начин, който подобрява ученето им и в двете ситуации.

Работейки в предприятие, студентите могат да използват теории и модели, които са научили в университета, за решаване на практически задачи. В същото време, курсът им дава възможност систематично да размишляват върху своя практически опит. Това ги подготвя за истинския кариерен живот. Стажът е полезен и за фирмата, обучаваща студента, защото получава достъп до актуализирани академични знания, способни ръце и възможност да отговори на нуждите си от нови знания, докато подготвя стажантските дейности за своите стажанти.

бакалавър ТВ режисура Норвегия

СТУДЕНТСКИ ОБМЕН

Все по-често срещано е да се учи един семестър в чужд университет, като част от учебната програма. Когато започнете обучението си, ще можете да се свържете с преподавателите или съветниците в университета, за да разгледате и тази възможност.

University Nord има сключени споразумения за обмен по Еразъм+ с:

 • Plymouth College of Art, Англия
 • NTHV Breda University of Applied Sciences, Нидерландия
 • Saxion University of Applied Sciences, Нидерландия
бакалавър ТВ режисура Норвегия

Как ще изглежда животът ви по-късно?

При успешно завършване на тази програма, ще имате нужните знания, умения и обща компетентност в сферата на филмовата продукция.

Знания:

 • Сценарий и режисура
 • Техники за производство на филми и телевизия
 • Ролята на продуцента
 • Медийни иновации
 • Използване на научените теории за взимане на възможно най-правилните решения в производството на телевизионни продукти
бакалавър филм режисура норвегия

Умения:

 • Занамиране и работа с подходящи литературни източници.
 • За приемане на конструктивна критика и преразглеждане на своята работа за евентуални нужни корекции.
 • Разбиране и разрешаване на проблеми, тъй като са запознати с много различни материали и практически упражнения от реална бизнес среда.
 • Боравене с професионална камера и осветително оборудване, монтаж на хардуер и софтуер, производствени планове и документация – това са техниките и инструментите при продуцирането на разновидни продукции от различни жанрове.

Блог

3 причини да уча в Китай

3 причини да уча в Китай

3 причини да учите в Китай Китай може и да не е първата страна, за която се сещате, но това е дестинация, която си заслужава сериозно внимание. Ето три убедителни причини, поради които обучението в Китай може да бъде идеалният избор за вас.1. Иновативно и практически...

Храна в Китай

Храна в Китай

Приключенията на чау в Китай: Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделкиГотови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и...

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?И така, взехте вълнуващото решение да учите в Китай! Пригответе се за едно незабравимо приключение, изпълнено с нови приятели, културни преживявания и академични предизвикателства. Създаване на приятели и изследване на...