fbpx

Games and Entertainment Technology

University Nord – Норвегия

Game development Норвегия

Какво представлява програмата?

По време на обучението ви в бакалавърската програма по Games and Entertainment Technology в University Nord в Норвегия ще се научите да разработвате видео игри и други дигитални продукти за развлечение и обучение. Създадените от вас продукти ще могат да се използват за уебсайтове, компютърни и мобилни устройства. Освен това могат да се използват с цел обучение, забавление, реклама и много други.

Game development Норвегия

Какво се учи като предмети?

Главната цел на програмата е да даде практически знания, свързани с разработването на цифрови продукти, услуги и игри за различни групи от хора, за които са предназначени. По време на обучението се ще се съсредоточите основно върху разработването на цифрово съдържание като онлайн услуги, игри и продукти, които са свързани с обучение, събития, развлечения, реклама и какво ли още не. Тази специалност включва дисциплии от следните 4 категории:

 • Дизайн и разработка на игри (game design and development)
 • Програмиране на игри и анимации (2D и 3D) game programming and animations (in 2D and 3D)
 • Мобилни технологии и база данни (mobile technologies and databases)
 • Менажиране на проекти, иновации и предприемачество (project management, innovation and entrepreneurship)
Game development Норвегия

Дизайн и разработка на игри

Първата година на кандидата ще мине в обучение на това как да разработва игри и за принципите, използвани при създаване на компютърни игри. По този начин студентите ще се подготвят за по-сложните игри, които ще създават в следващите 2 години. Лекциите са организирани и насочени към развиването на умения като разказване на истории и рисуване. Център на внимание са и етичните и културни особености при правенето на видео игри за международни потребители и публика.

Програмиране на игри и анимации

Анимацията в 2D и 3D среда и програмирането на игри ще станат много по-ясни след изучаването на някои дисциплини от категорията „програмиране на игри и анимации“. Също така студентите ще се научат как да предоставят на потребителите или както се казва – геймърите, възможно най-доброто изживяване като се усъвършенстват в подготовката, управлението и документирането на игри с подходяща функционалност и интерфейс.

Game development Норвегия

Мобилни технологии и бази данни

От съществено значение са знанията и уменията свързани с базите данни, двигателите на видеоигрите и изискванията и ограниченията на клетъчните мрежи. За да можете да създавате качествени видеоигри, е нужно да сте наясно със съхранението на данни и управлението на информация.

Управление на проекти, иновации и предприемачество

Учебната програма се фокусира върху работата по проекти и работата в екип. Студентите работят с норвежки компании, научавайки се как да общуват с тях и с клиенти, как да се справят със ситуации и проблеми индивидуално и в екип. В тази специалност иновациите и предприемачеството са неразделна част от няколко предмета, най-силно изразени в Game Lab. Много студенти също избират да създадат ученически компании, а университетът предоставя подкрепа и съоръжения за това.

Game development Норвегия

Кариерни възможности

След завършване на бакалавърската програма Games and Entertainment Development ще можете да продължите с магистратура в същата сфера, стига да не се изкушите да започнете веднага работа, което няма да е никак трудно.

Разработването на игри и дигитални продукти ще бъде основната ви задача след завършването на тази специалност, но обширната интердисциплинарна подготовка ще ви направи способните да извършвате това в области като проектиране и производство на видеоигри, развлечения, реклама и в във физически и онлайн издателства.

Кариерните възможности са безброй, но ето някои от професиите, които може да изпълнявате: дизайнер на видеоигри, програмист на видео игри, художник/аниматор на видеоигри, аудио инженер на видеоигри и дигитален малкетингов консултант. Индустрии като спортна и развлекателна, научна и здравна и образователна са тези, които най-често търсят и назначават служители с това образование.

Game development Норвегия

Има ли нещо интересно?

GAME LAB

Чрез фирмения симулатор в Game Lab кандидатите имат възможност да създават свои компании с ръководители на екипи, ръководители на изкуството и технически ръководители. Следващата стъпка е да презентират проект за игра по собствен дизайн или по такъв на клиент. За целта е отделен цял един семестър и се очаква кандидатът се специализира в дадена тема, за да може крайният резултат да бъде забавен прототип на игра, готов за играене и за представяне в състезания и фестивали.

Game Lab е включен като диспицплина във всеки семестър с различни теми и цели да насочи студентите към прилагане на придобитите знания във възможно най-близка до реалната работна среда.

Game development Норвегия

Студентски обмен

Обучението за един семестър в международен университет като част от учебната програма става все по-често срещано. Студентите могат да отидат на обмен предимно през четвъртия семестър на програмата.
В момента безпроблемно можете да отидете на обмен по Еразъм+ до:

 • U-TAD (Испания)
 • Breda University of Applied Sciences (Нидерландия)
 • Saxion University of Applied Sciences (Нидерландия)
 • Complutense University of Madrid (Испания)
Game development Норвегия

Как ще изглежда животът ви по-късно? 

При успешно завършване на тази програма, ще имате нужните знания, умения и обща компетентност в сферата на дигиталните продукти.

Знания

 • задълбочени познания в областта на дизайна на игрите;
 • напреднали познания по програмни езици, подходящи за разработката на игри;
 • надградени познания за разработване и прилагане на прости анимации, които да се използват в дигитални игри;
 • усъвършенствани познания за 3D моделиране, монтаж и рендиране;
 • усъвършенствани познания по теми в областта на иновациите и предприемачеството, свързани с областта на разработката на игри;
 • задълбочени познания за производството на звук и значението на звуковото изживяване в цифровите игри;
 • познания по история, етика, морал, закони и разпоредби, свързани с областта на дигиталните игри и други продукти.
Game development Норвегия

Умения:

 • задълбочени познания по планиране и управление на проекти и документация;
 • усъвършенствани умения в управлението на процеси в разработването на проекти, които ще се превърнат в дигитални продукти;
 • умения по програмиране и езици за програмиране, които са от значение за разработването на игри;
 • напреднали умения за разработване и внедряване на прости анимации, които да се използват в дигитални игри;
 • усъвършенствани умения в 3D моделирането, монтажа и изобразяването;
 • умения в звуковата продукция за творчески цифрови продукти;
 • основни художествени умения, необходими за скициране на творчески идеи и концепции.
Game development Норвегия

Обща компетентност:

 • задълбочени познания в областта на етиката, културата и обществото;
 • задълбочени познания за пристрастяването към игри и как да се справите с това, погледнато от гледна точка на разработчик на игри;
 • задълбочено познаване на съвместното изучаване и важността на добрата комуникация за поддържане на новостите и модернизацията в проектите за разработка на игри

Блог

3 причини да уча в Китай

3 причини да уча в Китай

3 причини да учите в Китай Китай може и да не е първата страна, за която се сещате, но това е дестинация, която си заслужава сериозно внимание. Ето три убедителни причини, поради които обучението в Китай може да бъде идеалният избор за вас.1. Иновативно и практически...

Храна в Китай

Храна в Китай

Приключенията на чау в Китай: Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделкиГотови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и...

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?И така, взехте вълнуващото решение да учите в Китай! Пригответе се за едно незабравимо приключение, изпълнено с нови приятели, културни преживявания и академични предизвикателства. Създаване на приятели и изследване на...