fbpx

Global Development Studies

University of Agder – Норвегия

Global Development Studies Norway Bachelor

Какво представлява програмата?

Това е специалност, в която ще имате чудесната възможност да изследвате света и научите много за глобалното развитие чрез обучение по време на лекциите, но и чрез реална работа в различни държави. Подходяща е за студенти, чиято страст е да узнаят повече за проблемите на хората в различни краища на Земята и по този начин да променят света (към по-добро). Ако изберете да учите тази бакалавърска степен ще се сдобиете с международен опит чрез полева работа и  обмен в друга страна или университет. В последния семестър на обучението си ще ви се отдаде възможността да работите в сътрудничество с партньорски университети в развиващите се страни.

Global Development Studies Norway Bachelor

Какво се учи като предмети?

Всичко, което ще учите през годинтие ще ви запознае и позволи да вникнете в същината на условията, които са в основата на всякакви социални и икономически развития в различни страни и региони в цял свят, като акцентът е върху Глобалния Юг (Африка, Латинска Америка, Карибите, Азия, Япония, Южна Кореа, Океания). Трябва да очаквате, че ще изследвате и обсъждате глобалните процеси на промяната от мултидисциплинарна гледна точка чрез практически упражнения и теоретични модели.

Глобализацията, културната сложност, мобилността, политиката и икономиката на международните отношения са някои от аспектите върху които се фокусира програмата. Освен задължителните дисциплини, които се преподават, има и избираеми предмети от 40 ECTS или стаж/международен обмен. Всичко това ще ви даде шанс да станете по-компетентни в областта, а стига да изявите желание можете да учите за семестър в огромен брой световно-признати университети в целия свят.

През първите два семестъра ще изучавате основите на глобалното развитие. В третия семестър започва по-специализираната подготовка и тук ще можете да изберете какво точно да учите, според желанията си. Четвърти и пети семестър са отредени за повече работа по казуси и придобиване на компетенстност за реалните проблеми по света и разрешаването им. В петия семестър ще избирате област или тема за бакалавърската теза, по която ще продължите да работите в последния шести семестър. Програмата е много амбициозна и за да се справите успешно, през последната година ще прекарате много време в практическа работа, което включва събиране на информация, анализиране и систематизиране в бакалавърския проект, за да отговорите на всичките изисквания, с които ще бъдете запознати предварително.

Global Development Studies Norway

Какво можем да продължим да учим?

Завършвайки бакалавърската степен Global Development Studies, ще можете да продължите с магистърската програма по Global Development, Crisis and Change в същия университет. Обикновено, не само в Норвегия, но по принцип, бакалаврите предпочитат да продължават образованието си с магистърска степен, за да увеличат знанията и уменията си, контактите си, което пък повишава стартовата им заплата и скъсява времето за намирането на желаната от тях работа в сферата. Стига да желаете, можете да продължите образованието си с магистратура и в други европейски университети от други държави като Холандия, Германия, Великобритания и др.

След завършване на магистратура е възможно да запишете и  докторантура по Социални науки (Social Sciences).

Global Development Studies Norway Bachelor

Кариерни възможности

Възможностите за работа в тази област са много. Причината за това са глобалните предизвикателства при създаването на устойчиво развитие, което изисква сериозна работа от хора, които са подготвени и разбират проблемите на глобалното развитие на местно и международно ниво. Бакалавърската степен по Глобално развитие обучава и подготвя студентите за работа с тези проблеми, за работа с международни партньори, както и за придобиване на комуникативни умения и разбиране на различните култури по света.

Подходящи работни места за завършилите тази специалност са:

  • Организации и агенции, работещи за развитие и хуманитарна дейност;
  • Организации и агенции, работещи с проблемите на имиграцията и външните работи;
  • Работа в частни компании или в публичния сектор;
  • Обществен работник в дадено общество от развиващите се страни;
  • Управител на на проект, свързани с подобряване на условията в развиващите се страни;
  • Международна търговия и развитие – подмоганае на тези страни във включването им в глобалната търговия и увеличаване на развитието им;
  • Администрация, планиране на помощна дейност;
  • Хуманитарна работа и доброволчески организации, работещи по проекти за развитие
  • Работа с имигранти и бежанци.
Global Development Studies Norway Bachelor

Има ли нещо интересно?

Полеви курс/обучение през първата година

Този курс на обучение се предлага през втория семестър на програмата и по принцип се провеждат в чужди държави като Шри Ланка и Уганда. За желаещите да не пътуват, от 2023 такъв курс се провежда и в Норвегия. Възможни държави за целта са Боливия и Танзания, които преди също са били места за такъв тип курсове.

Студентски обмен

Университетът силно препоръчва на студентите да се възползват от възможността да отидат на обмен. Най-подходящо време за това е четвъртият семестър. Ще получите възможността да кандидатствате за стипендии за обмен по Еразъм+ в много европейски университети. Съществуват и други шансове за обмен в университети извън Европа. Чрез студентския обмен ще успеете да се усъвършенствате в сферата на глобалното развитие, или да вникнате в други области като международни отношения, езици, история, комуникация, социология или религия.

Методи на преподаване

В повечето от предметите в учебната програма са включени лекции, семинари и групова работа. По време на обучението ви ще имате възможността и да участвате в екскурзии и посещения на място. В лекциите и семинарите ще идват гост-лектори от публичния сектор и различни хуманитарни организации, което свързва програмата с практическата работа и разбиране на специалността. В началото на обучението се провеждат семинари по академично писане, за да знаете какво се изисква да правите, боравейки с четене и създаване на академични текстове.

Студентска асоциация Pangea

Студентските асоциации като тази са организации, които обединяват студенти в рамките на една област на обучение през различни академични години. Pangea цели да организира както академични, така и социални дейности като вие самите ще можете да дадете  своя принос в подготовката на дейностите и събитията там. Възможно е и да участвате и в други студентски дейности, без значение от сферата на обучение.

 

Блог

3 причини да уча в Китай

3 причини да уча в Китай

3 причини да учите в Китай Китай може и да не е първата страна, за която се сещате, но това е дестинация, която си заслужава сериозно внимание. Ето три убедителни причини, поради които обучението в Китай може да бъде идеалният избор за вас.1. Иновативно и практически...

Храна в Китай

Храна в Китай

Приключенията на чау в Китай: Ръководство за студенти за разходите за храна и къде са изгодните сделкиГотови ли сте да се потопите във вкусния свят на китайската кухня? Преди да опаковате куфарите си и да тръгнете да учите в Китай, нека обсъдим цената на храната и...

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?

Студентският живот в Китай: Какво да очаквате?И така, взехте вълнуващото решение да учите в Китай! Пригответе се за едно незабравимо приключение, изпълнено с нови приятели, културни преживявания и академични предизвикателства. Създаване на приятели и изследване на...