fbpx

Какво трябва да знае всеки студент преди заминаването си в чужбина

студент преди заминаване в чужбина

Приеха ме! Ами сега?  

Щом сте отворили тази статията, вие вече сте на прага на осъществяването на вашата мечта – да сте студент в световнопризнат университет в Дания или другаде в чужбина. След целия период на подготовка, кандидатстване и очакване на прием, идва и моментът преди заминаването. Той е една от най-важните, защото ще бележи началото ви в Дания, а може би и целия ви престой. От Уни Чемпс, ще ви помогнем да се подготвите максимално добре, защото сме минали многократно през целия този процес – първо ние самите, а след това подкрепяйки всеки един наш студент!

„През цялото време от слизането на летището в Копенхаген, пристигането в Одензе, нанасянето в квартирата, попълването на документи, първите дни в университета, та дори и след това ми се сториха като Deja Vu, сякаш бях преминавала през това и преди. И наистина бях, Уни Чемпс ми предоставиха толкова детайлна информация за всичко в Дания. За неща, които дори не бих се сетила да попитам. Дадоха ми съвети, с които спестих много пари още със закупуването на билета, наемането на квартира, пазаруването… Дори след като ме приеха, още държа връзка с тях и те продължават да ми помагат за много възникнали въпроси в Дания – битови или др. Благодарна съм, че попаднах на тях, наистина нямаше да се справя така сама!“ – Антонина Тодорова

студент преди заминаване в чужбина

Преди излитането от България, Уни Чемпс ще организира за вас и вашите родители:

  • Интро срещи за всички кандидатствали студенти за съответната година и техните родители, за да можете да зададете всички свои въпроси относно новия живот зад граница.
  • Свързваме младежите със студенти, които вече учат същата специалност и град в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия, Китай. 
  • Ще ви насочим към групи в социалните мрежи, които са специфични за всеки университет и град в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия, Китай.
  • Ще получите подробни наръчници за живота на студента в Дания.
  • Ще получите подробен списък с най-необходимите неща, които трябва да вземете от България със себе си преди пътуването си в чужбина.

Спокойствие преди пътуването

Няма място за излишни притеснения, това може само да ви натовари психически и да ви лиши от приятните вълнения преди самото заминаване в чужбина. След като сме работили заедно през целия процес на кандидатстване и сме стигнали до момента преди излитането от България, сме сигурни, че няма да бъдете един от многото объркани студенти, на които им предстои следване в чужбина. Това може да потвърдят стотиците студенти, които сме изпратили в цяла Скандинавия, Холандия и Китай. Защо ли? Защото ще ви подготвим с достатъчно информация и практически съвети, черпейки от собствения си житейски опит в страната.

студент преди заминаване в чужбина

Поговорете със семейството преди заминаването в чужбина

И все пак у вас няма как да не бушуват различни емоции преди отпътуването. Ще изпитате съмнения в себе си и способностите си въпреки всичко. В такъв момент е най-добре да се обърнете към родител. Макар и семейството ви да е още по-притеснено да ви изпрати в чужбина, то ще изслуша всички ваши опасения и ще ви подкрепи! Заедно с родителите си може да преминете през всичко, което сте подготвили за Дания и да изготвите „план за действие“ в страната. Да помислите за евентуални ситуации, в които НИЕ не можем да ви помогнем (ако се сетите за такива) и да съставите стратегии за справянето с тях.

Кажете „до скоро“ на близките и приятелите си

Това, че ще сте на хиляди километри далеч от дома, няма да е причина за прекъсване на отношенията ви с хората в България. Разполагаме с технологии, които ни позволяват да поддържаме контакт с другите, независимо къде се намираме. Дори ще започнете да си говорите повече с някои хора, докато сте в чужбина, отколкото като сте били в България. Добре е да се разберете с близките и приятелите си кои платформи ще предпочетете за връзка и да си направите график за обаждания. Часовата разлика със Скандинавия е 1 час, така че едва ли ще ви позвънят, докато спите, но е хубаво да се разберете предварително, за да не ви потърсят, когато имате работа или се чувате с някого друг.

Не носете много вещи от България, ще намерите нужните ви неща на достъпни цени в чужбина

Върнете цялата посуда на баба си, миксерите на майка си и щангите на баща си! Няма смисъл да носите излишни неща от България, те само ще затруднят транспорта ви. Вместо това ви съветваме да опаковате нещо, което по-трудно ще намерите в чужбина, като някои лекарства и козметика!

студент преди заминаване в чужбина

Проведете един ускорен курс по „елементарни житейски познания“ преди заминаването

Изнасяйки се от дома, няма как да не ви се наложи да се оправяте с пералнята, пазаруването или готвенето сами. Било то в друг град или в чужбина, вие ще трябва да се грижите за себе си. Попитайте родителите си как да пуснете пералнята успешно, без да умалите или оцветите дрехите си. Потърсете в интернет рецепти за приготвяне на вкусни и бързи ястия и потренирайте вкъщи. В сайта ни ще намерите цените на основните хранителни стоки за всяка от страните, а на картата можете да видите близките хранителни магазини до вашата квартира.

Бъдете нащрек за кражби

Въпреки че в престъпността в цяла Скандинавия е една от най-ниските в Европа, е добре да имате едно наум, когато пристигнете с целия си багаж в страната. Съветваме ви да имате някакви пари в брой, но основната част да е в банковата ви сметка, тъй като навсякъде можете да платите с картата си. Винаги заключвайте колелото си, независимо къде го оставяте, защото кражбите им са нещо много често срещано тук!

Не се заблуждавайте, че всичко ще е „цветя и рози“ още от началото

Обучението в чужбина е натоварващо за всеки един чуждестранен студент. Освен, че материалът се преподава по различен начин от този, на който сте свикнали, вие ще се сблъскате с куп други неща. Културният шок, различният език, времето, дори различните лица на местните могат да бъдат леко притеснителни. Университетите в Скандинавия са предвидили това. В тях е включен период на интеграция, през който ще ви подготвят за това какво да очаквате от страната. Да сте далеч от приятелите си може да ви се стори като истинско изпитание в началото. За щастие бързо ще се сприятелите с много чуждестранни студенти от цял свят в университета. Отсъствието на семейството може да се компенсира до някъде чрез разговорите във вайбър, но истинско щастие ще бъде като ги посетите през първия предстоящ празник и се похвалите колко ви харесва да сте студент в Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия или Китай. Преходът няма как да мине гладко, няма да ви заблуждаваме, поне не в началото. Идеята на следването е чужбина е да се развиете като личности и да напуснете зоната си на комфорт. Веднъж, преминали трудните моменти, вие ще бъдете много по-силни и уверени в себе си, но вече увенчани с успех!

Блог

Share This