fbpx

Студенти и Градове в Холандия / Нидерландия

студенти в Холандия

Кое е за предпочитане за студента в Холандия – по-малък или по-голям град? Може би нещо по средата? А защо пък да не столицата Амстердам? Решението къде да живееш по време на следването си не е лесно и затова ние от UniChamps ще ви помогнем при избора!

Какво ли пък толкова знаем за Холандия и холандските градове, за да можем да направим най-добрия избор за себе си или детето ни, което е изявило силно желание да учи в чужбина и поради някаква причина конкретно в Холандия – страната на лалетата?! Със сигурност търсенето, намирането и запознаването с максимално повече информация както за страната, образователната система, начина на живот на холандците и какво ли още не, ще помогне на всеки един кандидат-студент да вземе най-информираното (и обикновено най-правилно) решение за следващите няколко години от живота си.

Не се притеснявайте, ако Амстердам, червените фенери и небезизвестните „специални“ кафенета са трите неща, с които свързвате Холандия. Със сигурност не сте единствените, но това скоро ще се промени. Повечето кандидат-студенти и техните родители, разглеждат най-вече столицата Амстердам като дестинацията, към която следва да се насочат. Напълно разбираемо, като най-голям град и столица на Холандия.

Дали обаче Амстердам е наистина правилният избор? Отговорът на този въпрос е строго индивидуален и ние ще се опитаме да ви дадем нужната информация, за да направите точното решение за бъдещето си. Трябва да споменем, че в световен мащаб някои от най-престижните университети се намират именно в доста по-малки градчета – Оксфорд, Кеймбридж, Харвард (ако вземем за пример UK и USA). Това в никакъв случай не е случайно, тъй като това дава по-голяма възможност на студентите да се концентрират над образованието си.

1. Наемът на квартира е значително по-нисък в по-малките градове.

Едва ли е изненада за някого, че наемите в по-малките градове са по-ниски от по-големите. Трябва да планирате сума от 400-950 евро на месец, а ако започнете да се интересувате по-рано, то ще можете да се класирате и за по-евтините студентски общежития. Разбира се, ситуацията в Амстердам е коренно различна и е хубаво да планирате разход за квартирата си от поне 1000 евро на месец. Отделили сме сериозна страница на квартирите в Холандия. 

2. Процес по намиране на квартира.

Сигурно се досещате, че колкото по-голям е градът, толкова по-голямо е и търсенето на квартири, както от чуждестранните студенти в Холандия, така и от холандците и местните жители. Когато не живеете в Холандия, осигуряването на първата ви квартира е малко по-сложен процес. Колкото по-голям е градът, толкова повече се покачва и възможността да останете измамени, ако не спазвате нужните препоръки! Трябва да обърнем внимание, че квартирата е задължителна (адресната регистрация), за да можем да се сдобием с холандският си личен номер, който ни е необходим за абсолютно всичко в страната.

разходи на студент в Холандия

3. Разходи – колкото по-голям е градът, толкова по-скъп е животът в него.

Друг фактор, който едва ли е изненада за когото и да е. Почти всичко в един по-голям град е по-скъпо. Това важи както за цените в магазините, така и за всякакви услуги, които може да искате да използвате – фризьори, студия за красота, механици, сервизи, ключари и т.н. Като студенти в Холандия, е добра идея да вземете всичко това предвид, защото в самото начало, когато все още нямате холандски документи и почасова студентска работа, бюджетът ви може да бъде поставен под изпитание. Разбира се, със започването на студентска почасова работа, финансовите въпросителни ще намерят своите отговори и ще можете да се издържате самостоятелно.

4. Разстояния – огромно предимство на малките градове е, че почти всичко е на 15 минути с колело от вас, в най-лошия случай.

Като студенти в Холандия, ще имате възможност да използвате ако не безплатен градски транспорт, то почти безплатен. Разбира се, какво по-удобно от това просто да яхнете колелото и да стигнете до финалната си дестинация. Като цяло, холандската инфраструктура е изключително добре организирана, подобно на тази в Дания, Швеция, Норвегия и Финландия. Възможността за студентска карта за градски транспорт до някъде анулира по-големите разстояния в по-големите градове, но все пак трябва да отчетем времето, което бихме прекарали в автобуса например рано сутрин до университета и обратно към квартирата си. 

студенти в Холандия

5. Студентска работа – къде и какви са шансовете ни?

Разбира се, по-големият град има своите предимства и най-голямото от тях е значително по-големият брой бизнеси, което означава повече работни места. Намирането на работа в Амстердам е детска играчка, ако трябва да го сравним с който и да е друг град в Холандия. Разбира се, дори и да не изберете да учите в Амстердам, не се притеснявайте – почти всички чуждестранни студенти в Холандия успяват да си намерят работа. За да ускорите този процес, силно съветваме да запишете поне едно ниво холандски докато сте още в България. 

6. Възможност за професионално развитие

Ако предполагате, че най-големите възможности за професионален скок се намират в Амстердам – не бъркате! Съвсем вероятно е компанията, за която ще пожелаете да работите да се намира именно в столицата. Холандия е изключително толерантна страна и в много компании корпоративният език е английски, но бъдете готови някъде да ви поискат да говорите и холандски, за да ви наемат (особено, ако не се намирате в Амстердам). Подобно на много други държави, включително и България, след завършване на висшето си образование, огромен процент от младежите се насочват именно към столицата.   Начинът на живот в Амастердам, различните развлекателни възможности, концентрираният поток от туристи и дори самият въздух в града го правят уникален и заслужено атрактивен. Ако виждате себе си как се задържате в Холандия и след завършване, то е много вероятно столицата да се превърне в новия ви дом.

разходи на студент в Холандия

Нека разгледаме и някои от градовете, към които международните студенти в Холандия се насочват.

Амстердам – Venice of the North

Всички са чували за Амстердам – столицата на Холандия, за каналите, малките улички, алеите с лалета, красивите къщички и атракциите разпръснати по целия град. Невероятен град за живеене, а нощният живот тук е желан от всеки студент. Както вече споменахме, Амстердам предлага огромни възможности за развитие, тъй като по-голямата част от големите компании се намират именно тук. В този град можете да се потопите в местната култура, както и да се докоснете до международната атмосфера. Намирането на квартира в Амстердам не е от най-леките задачи, но с подходящо планиране може да се преодолее.

квартири в Холандия

Делфт

Делфт е малък, но значителен град в Холандия. Той е много живописен с калдъръмени къщи, канали и сняг. Точно такава, каквато бихте искали да бъде Холандия. Технологичният университет в Делфт е най-високо класираният университет в страната и ако математиката и компютърните науки са това, което търсите, университетът в Делфт е може би най-правилното място, в което трябва да се прицелите! Разбира се, не си въобразявайте, че вие ще бъдете единствените. Ако искате да успеете, то се надяваме, че сте готови да поработите сериозно над документите си!

студенти в Холандия

Хага

Хага е дом на международния съд и ключово място в Европа. Холандският парламент също се намира тук. В този град може да се насладите на най-популярните плажове в Холандия. Лятото е пълно с местни жители и туристи, които се наслаждават на града!

Айндховен

Дом на световноизвестна марка – Philips, Айндховен може да се характеризира като дом на иновациите. Точно като Philips, самият град е центърът на технологиите и инженерството. Водещи в тези области са Айндховенският технологичен университет, запазвайки своето място в топ 100 на университетите в света. Университетът също така работи в тясно сътрудничество с Philips и други подобни компании, така че научните изследвания и иновации са на върха.

студенти в Холандия

Грьонинген

Първата холандска жена студентка и първата жена астронавт е от Гронинген. Градът е дом на университет, който е класиран на 120-то място в световен мащаб в Световната университетска класация. Гронинген има голямо население от студенти и е предпочитано място от чуждестранните студенти.

Лайден

Разположен само на 30 минути от Амстердам, Лайден също не е далеч от Хага. Това е най-доброто от двата свята! Същата живописна картина, характерна за Холандия, но без туристическия прилив на столицата. Точно като в Айндховен, студентската общност съставлява голяма част от населението в Лайден.

студенти в Холандия

Утрехт

Дом на един от най -старите университети в Европа, Утрехтския университет, създаден през 1636 г., Утрехт е друг типичен студентски град в Холандия. Той се намира централно в Холандия, което ви улеснява, ако искате да пътувате навсякъде в страната. Другият огромен плюс към на Утрехт: Уникалният нощен живот!

Ротердам

Ние сме на 7-ия град в Холандия и университетите, които са в тези градове, все още поддържат позицията си в Топ 200 в света. Университетът Еразъм Ротердам е класиран на 90-о място в най-добрите световни училища в света. Има най-голямото пристанище в Европа. Освен това Ротердам е вторият по големина град в Холандия.

студенти в Холандия

Маастрихт

Най-южният град на Холандия, Маастрихт е малко по-различен и по-малко типично холандски от останалата част на Холандия. Той е хълмист и по-мултикултурен от всеки друг град. Граничи с Германия и Белгия, което създава възможности за еднодневни посещения в тези страни. По този начин, ако учите в Маастрихт ще можете да се потопите в други култури, докато учите. Университетът в Маастрихт е вторият най-нов холандски университет, създаден през 1976 г., но държи място в световната класация от 211та позиция.

Тилбург

Тилбург започва да привлича все повече и повече чуждестранни студенти. Той е сравнително евтин от гледна точка на транспорт, настаняване и престой в сравнение с другите холандски градове. Фестивалите през лятото, които всички очакват с нетърпение, са събития, които със сигурност ще запомните до края на живота си. Трудно е да определим кой би ви допаднал най-много. Със сигурност обаче и вие самите ще имате подобни затруднения.

Блог

Share This