fbpx

TOEFL, IELTS или Cambridge (CAE)?

Как да изберем изпита си по английски език? Кой изпит е най-лесен? Кой изпит е най-евтин и кой е най-престижен?

Когато искаме да продължим висшето си образование в чужбина, то тогава почти винаги ни се налага да демонстрираме необходимо ниво по английски език. Това означава, че ще трябва да се явим на изпит по английски и да успеем да го вземем с нужния брой точки. Кой изпит да изберем обаче? Това е въпрос, отговорът на който зависи от не един или два фактора.

курсове по английски език IELTS

Къде ще кандидатстваме?

Основният въпрос, на който трябва да си отговорим, преди да изберем, който и да е от изпитите по английски език е, къде искаме да кандидатстваме и съответно да продължим висшето си образование. Коя е страната или страните и може би още по-важното е кои са конкретните университети и специалности, в които се целим! Преди да започнете каквато и да е подготовка – било то напълно самостоятелна, с помощта на частен учител или в курс, трябва да си изясните какви са конкретните изисквания от гледна точка на езиков сертификат на желаната от вас бакалавърска или магистърска програма. Ако вземете каквото и да е решение без да имате отговор на този въпрос, то рискувате да се запишете на курс, а след това и да се явите на тест, който да не бъде достатъчен за желаната от вас учебна програма в чужбина. Е, знаете ли какво точно и къде искате да учите? Ако отговорът е да, тогава нека видим следващите фактори!

курсове по английски език IELTS

Какво е нивото ми на английски език?

Имате ли реална представа за нивото си на английски език? Какви са критериите, които използвате, за да сте сигурни, че бихте се справили избрания от вас тест?

Ако разчитате само на това, че имате отлична оценка в училище, може и да се окаже, че все пак има доста какво да наваксате, за да се справите с теста по английски, така че да можете да продължите образованието си в чужбина! Добра идея е да потърсите компетентна помощ от специалисти (частни учители, курсове), където да направите тест за определяне на нивото ви по английски език. По този начин ще си направите една сигурна проверка и ще сте 100% убедени, че усилията, които сте полагали през годините ще се окажат напълно достатъчни, за да вземете теста си по английски с нужната оценка още от първия път. В случай, че този тест покаже по-ниско ниво, то тогава инициативата следва да бъде поета почти на момента от ваша страна и да се запишете на курс, който да ви помогне в изчистването на пропуските, за които най-вероятно и вие самите предполагате. Разбира се, най-важната част е вашата лична ангажираност! Дори да установите, че нивото ви е по-ниско от това, което сте си мислили, че имате, това не трябва да ви притеснява или отказва. Напротив, всичко е въпрос на желание от ваша страна да постигнете целите си и да заминете да учите в чужбина!

курсове по английски език IELTS

Какви са разликите между тестовете в граматичните компоненти?

След като вече сме проверили кои тестове приема университетът, в който искаме да кандидатстваме и ако установим, че както TOEFL, така и IELTS, и Cambridge (CAE) попадат в този списък, то тогава имаме да правим нов избор. Това, което ние винаги препоръчваме е, да прегледате детайлно всеки един от трите теста и дори да направите по 1-2 пробни от всеки. Това, на което трябва да обърнете внимание е именно различните компоненти при всеки един от тях и по-скоро тези, които не ви допадат! Стига да сте в самото начало на подготовката си и да имате нужното технологично време (за това ще поговорим след малко по-надолу), то изберете този тест, на който се справяте най-добре, този, който създава най-малко стрес у вас, което най-често води до най-висок резултат във всяка една от отделните секции и общ резултат. Няма нужда да се измъчвате с IELTS, ако някои от компонентите в него ви затормозява, ако този липсва в TOEFL, например. В този случай просто изберете TOEFL и проблемът автоматично ще изчезне.

курсове по английски език IELTS

Време на регистрация

Както казахме по-горе, времето, с което разполагате е също ключов фактор, когато ни се налага да се явяваме на тест по английски език, за да учим в чужбина, особено когато се сещаме за това в последния момент. Трябва да сте добре запознати с крайните срокове на университетите, в които ще кандидатствате – както за подаване на документите като цяло, така и за представяне на резултата от теста си по английски. Сроковете могат да варират!

И трите изпита имат тест центрове в по-големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и др. Имайте предвид, че местата за всяка от датите са лимитирани и много бързо биват запълвани! Добра идея е да планирате изпита си поне 1-2 месеца напред и да не чакате с регистрацията! Не ви препоръчваме разходите до друг град, защото това добавя излишен стрес и притеснение, който и без това ще ви е в излишък в деня на изпита. Разбира се, ако това е неизбежно (има места за дадена дата само в София, например), то тогава пресметнете добре по кое време да тръгнете, за да пристигнете на време за изпита си!

TOEFL предлага опцията да държите теста в домашни условия, нещо, което нито IELTS, нито Cambridge (CAE) правят. Разбира се, добра идея е да се поинтересувате дали вашия университет би приел TOEFL Home Edition, тъй като някои от университетите държат да карате теста в тест център, а не вкъщи. Ако TOEFL Home Edition се признава от вашия университет, то тогава ще можете да използвате комфорта на познатата си обстановка в къщи, няма да има нужда да пътувате насам-натам в града ви или дори да пътувате до друг град, ако се живеете в по-малък град или село, където просто такъв не съществува.

курсове по английски език IELTS

Време за получаване на резултати

Резултатите от TOEFL Home Edition, както и от iBT (Internet Based Test) TOEFL излизат за 4-8 дни. Ако решите да се явите на хартиения вариант на TOEFL (Paper Based TOEFL), то можете да очаквате резултатите си след около 11-13 дни.

Резултатите за IELTS излизат за 13 дни, ако изберете хартиения му вариант, а ако решите, че искате да карате компютърния – 3-5.

Най-дълго ще трябва да чакате, ако се спрете на Cambridge (CAE). За компютърния вариант на теста ще трябва да изчакате 2-3 седмици, а пък ако искате да държите хартиения вариант, то се въоръжете с търпение, защото ще получите новините едва след 4-6 седмици след самия изпит.

курсове по английски език IELTS

Валидност

Един от най-големите митове е, че сертификатът, с който се сдобиете ще ви трябва за какво ли не през годините. Не се заблуждавайте! Този сертификат, независимо дали е TOEFL, IELTS или Cambridge (CAE) ще ви трябва само и единствено, за да бъдете приети в желания от вас университет и то СЕГА!

Валидността на всеки от сертификатите е 2 години от датата на тяхното получаване! Всъщност сертификатът Cambridge (CAE) бива предлагат като безсрочен. В интерес на истината, това е точно така. Никъде няма да намерите дата на валидност, която ще бъде посочена на останалите два – TOEFL и IELTS. Тук обаче има друга подробност, която прави този безсрочен сертификат абсолютно невалиден след точно 2 години от издаването му. 99% от реномираните университети в световен мащаб изискват сертификатът ви по английски да НЕ бъде по-стар от 2 години! Силно ви съветваме, ако сте се насочили към Cambridge (CAE) само и единствено, защото сертификатът е безсрочен, да прегледате останалите фактори, преди да вземете окончателното си решение. Разбира се, съществуват и тези университети, които попадат в останалия 1% и вашият сертификат Cambridge (CAE) ще бъде уважен и след 10 години, когато вие сте на 28-29г. 😊 През 2023г. работодателите не изискват сертификати по английски език, за да бъдете наети на работа, освен ако не говорим за много специфични позиции (като например преводач). Ако все пак компанията, в която кандидатствате иска да провери нивото ви на английски, то тя обикновено провежда кратко интервю, за да оцени разговорния ви английски + граматичен тест, който бързо показва колко добре наистина се справяте с езика.

курсове по английски език IELTS

Цена

Цените и на трите теста варират в диапазона на 415-440лв.

Cambridge (CAE) – 230$ (415лв)

IELTS – 240$ (435лв)

TOEFL – 245$ (440лв)

В случай, че се изберете да се подготвите за TOEFL, можем да асистираме с ваучер за 35$ (65лв), независимо дали се явите на хартиена, компютърна версия или решите да карате теста в домашна обстановка (TOEFL Home Edition). Просто се свържете с нас преди да се регистрирате и заплатите за теста, за да ви помогнем с намалението!

Блог

Информация за Холандия и форумите на българите в страната

Информация за Холандия и форумите на българите в страната

Информация за Холандия и форумите на българите в странатаХоландия – страната на ниската земя и високите успехи!   Кралство Холандия една от най-желаните дестинации за туризъм, образование, работа, стартиране на бизнес, развлечения, живот и всичко останало! Страната,...

Как се чувства един студент преди заминаване в чужбина

Как се чувства един студент преди заминаване в чужбина

Какво трябва да знае всеки студент преди заминаването си в чужбинаПриеха ме! Ами сега?   Щом сте отворили тази статията, вие вече сте на прага на осъществяването на вашата мечта – да сте студент в световнопризнат университет в Дания или другаде в чужбина. След целия...

Културен Шок на Студенти в Чужбина

Културен шок на студенти в Холандия, Скандинавия и изобщо в чужбинаНе си мислете, че културният шок ще ви подмине!   Културният шок е психологически преход (може да бъде и физически – като например промени в телесното тегло), причинен от промяната на обичайния начин...

Share This