fbpx

Нидерландия

Страната на Лалетата

Защо да избереш висше образование в Нидерландия?

E

Достъпно образование

Тук качеството не е за сметка на цената! Холандия инвестира много ресурси, за да направи образованието в Холандия достъпно за всички дори тези, които идват от неблагоприятна среда или лошо финансово положение, стига да имат желанието да се учат. Образованието в страната е на пиедестал и тази политика се определя от хората в министерствата – за тях е ясно, че големите инвестиции в образованието на студентите е ключово за светлото бъдеще на държавата и холандското население!

E

Множество прогрми на английски

В Холандия се предлагат над 2100 интернационални учебни програми и курсове, които изцяло се преподават на английски! Университетите в Холандия наблягат на програмите на английски, защото все повече от комуникацията в корпоративна среда се извършва на английски, а международните дипломи са високо ценени!

висше образование в Нидерландия
висше образование в Нидерландия
E

Възможност за пътуване

Благодарение на ключовото местоположение на страната, хората живеещи в Холандия имат възможността да посетят много от държавите в Европа в рамките от няколко минути (Германия, Белгия, Франция) и до 2-3 часа всички останали държави на Стария континент! Също така, заради компактността на страната и добрата инфраструктура, може да обиколите с влак цяла Холандия само в период от 3-4 часа! Не си мислете, че ще скучаете – винаги ще намерите къде да отидете в свободното си време!

E

Стажове

Практическата насоченост в холандските университетски програми е заложена във всеки един семестър на образованието. Това позволява на студентите да прилагат усвоените знания веднага! Присъствието на холандски и интернационални компании при обучителния процес е нещо напълно нормално (а когато това липсва, студентите биват насърчавани сами да потърсят връзка с бизнес средите в града си). Програмите в Холандия включват поне един задължителен стаж в компания. Честа практика е тези студенти да продължат да работят за същата компания, в която са стажували.

Университети

Кралство Нидерландия

Настаняване
Живот
Разходи
Работа
Стипендия
Език
висше образование в Нидерландия

Настаняване

Квартирата (студентско общежитие, стая или апартамент) е основен и най-голям проблем на студентите в Нидерландия! Проблемът идва от огромния брой приети студенти в цялата страна, което води до сериозни липси на квартири във всеки един от градовете. Липсата на достъпна квартира, както и на легална такава (често студентите се принуждават да наемат квартира без право на адресна регистрация!) е основна причина за ранно прибиране на хиляди студенти всяка година!

 • Задължително се информирайте за ситуацията с квартирите в градовете, в които кандидатствате още от самото начало.
 • Не чакайте да бъдете приети, за да започнете осигуряването ѝ!
 • Бъдете изключително внимателни за измами от всякакъв вид и не изпращайте пари или лични документи без да сте наистина сигурни!
 • Заложете малко по-висок бюджет (над 1000 евро), за да подсигурите, че ще имате стая , в която да останете за старта на образованието си!
 • Ранното заминаване би могло да е опция за намиране на квартира на място, което препоръчваме само в най-крайни случаи…
висше образование в Нидерландия

Животът в Нидерландия

Кралство Нидерландия е една от най-желаните дестинации за образование, работа, стартиране на бизнес, развлечения, живот и всичко останало! Страната, известна с множеството си лалета, водни канали, вятърни мелници, богата история и разнообразна култура е една от най-гъсто населените в Европа! Няма начин да не знаете за „Червените фенери“ и свободното легално разпространение на марихуаната в цялата страна – 2 фактора, които привличат милиони туристи всяка година.

ВНИМАНИЕ! Надяваме се, че не това е причината за образованието ви тук!

 • Стратегическо местоположение, осигуряващо широк излаз на море и пряка връзка с други високо развити страни.
 • Когато продукт или услуга е с холандски произход, то това е синоним на високо качество, ефективност и продуктивност.
 • Холандският маниер е равносилен на професионализъм от най-висок клас.
 • Имена като Shell, Heineken, Philips, Ariel, Jumbo и много други са достигнали до нас без дори да сме разбрали, че идват от „ниската земя“!
 • Велосипедът е най-удобният начин за придвижване – имено холандците са на първо място в Европа по въртене на педали ежедневно.
висше образование в Нидерландия

Разходи

Подобно на всяка една друга европейска държава, стандартът на живот в Холандия е по-висок от този в България. Това означава, че цените в Холандия са по-високи и разходите ви най-вероятно ще са повече от тези в България.

 • Самото висше образование за бакалавърска спрограма ще ви струва поне 20 240 лева или по 2530 евро на година. Възможна е тази сума да е и по-висока, според програмата, която изберете да учите!
 • Настаняването, което е ОГРОМЕН проблем в цялата страна е най-големият ни разход. Планувайте между 450-950 евро за стая в споделен апартамент с 4-5 студента. В Амстердам, Ротердам и Тилбург, сумата може и да е по-висока!
 • Храна – разходите за храна са строго индивидуални, но би следвало сумата от 350-400 евро да е достатъчна на месец, като тук не включваме Mc Donald’s или алкохол.

висше образование в Нидерландия

Работа

По последни данни, средната работна заплата в Холандия през 2022г. е 40 908 евро на година, това прави около 3409 евро на месец. Данъчната система и в Холандия (подобно на Скандинавските страни) е право пропорционална. Т.е. колкото по-богати ставате, толкова по-високи такси ще трябва да плащате. Най-ниският данък в Холандия е 37%, достигащ до цели 49.5%. 

Ситуацията със заплащането в Холандия е малко по-различна от тази в България. Тук минималната работна заплата се определя също така и от годините ни. Т.е. ако сте на 18 и работите в бар, вашият приятел на 19, който работи в същи бар, на същата позиция, ще получава повече от вас! Трябва да очаквате заплащане от 8-10 евро на час за неквалифицирана работа (преди такси).

Ако имате желание да работите в Холандия, то изобщо не се бавете с търсенето на работа, тъй като подобно на липсата на квртири, огромният брой студенти в градовете водят не само до затруднения с жилищата, но и с намиране на почасова работа за студенти!

висше образование в Нидерландия

Стипендия

Всеки един студент в Холандия, който вече е получил своите холандски документи, може да започне легално работа в страната, а с това и да кандидатства за стипендия, която ще покрие част от разходите му като студент в Нидерландия.

Едно от изискванията, които нидерландското министерство на финансите изисква е справка за доходите на родителите ни, с която да бъде определена сумата, която може да ни бъде отпусната.

За разлика от Дания, където стипендията е над 800 евро на месец, тук сумата е драстично по-ниска. За съжаление, не са много българите, които я получават, което обаче не означава, че няма да ви помогнем ВИЕ да я получите!

Би било правилно да не разчитате на това възможно финансиране от самото начало и дори през цялата първа година. Разбира се, има студенти, които стриктно следват съветите ни, което им позволява да бъдат одобрени за стипендията сравнително бързо!

висше образование в Нидерландия

Нидерландски език

  Официалният език в Нидерландия (Холандия) е нидерланският (холандският). За да получите бакалавърската или магистърската си степен изобщо няма да ви е необходим местния език, тъй като обучението се провежда изцяло на английски. Холандците говорят свободно английски, което означава, че ще получите отговори на всички свои въпроси (стига срещу вас да седи човек, който иска да ви помогне!).

  Въпреки това, силно препоръчваме да не разчитате само на английския си език! Без нидерландски е почти невъзможно а се интегрирате  в обществото, а когато сте в компания само с местни, те предпочитат да говорят на техния си език (както и ние – на български).

  Специалности

  Дори и да не намирате програмата, която търсите, можете да ни изпратите запитване!
  Почти сигурно ще открием това, което търсите в друг университет в Нидерландия!

  Степен

  Сфера

  Университет

  Предприемачество (Тест за 90 дни)

  Бакалавър по Предприемачество и Иновации

  Магистратура по Предприемачество

  Бакалавър по Бизнес Психология

  Мениджмънт на Дигитални Трансформации

  Tворчески Медии

  Как работим Ние!

  Видео Разговор с Нас

  Ще ви зададем въпроси, за да открием силните ви страни, така че да можете да изберете най-правилната програма за себе си!

  Подготовка на документи

  Ще ви помогнем да подготвите всички задължителни, но и препоръчителни документи, така че да победите конкуренцията!

  Настаняване и информация

  Скъпата или лоша квартира прави живота ни труден. Липсата на информация също! Ще ви помогнем с всяка стъпка напред!

  Помощ и след прием

  Когато не знаете как да постъпите, ние ще ви помогнем – по време на целия ви престой – ВИНАГИ, за да вземете правилното решение!

  Нашите Услуги

  Само подаване на документи или спокойствие за целия престой?

  Защо можете да ни се доверите?

  Индивидуален подход.

  Опит на завършили и настоящи студенти в чужбина.

  Вътрешна информация, за да се справите с конкуренцията.

  Помощ и след прием, докато живеете в избраната от вас страна.

  Спокойствие за вас и родителите ви.

  Научи повече за Нидерландия

  Кандидатстване в Холандия

  Как става кандидатстването в Холандия? За какво да внимаваме?Подаване на документи   Подаването на документи към университетите в Холандия, подобно на почти...

  Виж статията

  Квартири в Холандия

  Квартири в Холандия / НидерландияКога трябва да започнем търсенето на квартира в Холандия? Намирането на квартира в Холандия, било то студентска или не, не е...

  Виж статията

  Работа в Холандия

  Работа в Нидерландия / ХоландияРаботна среда Балансът между професионалния и личния живот е основен фактор за опрделяне на качеството на живот, който водим....

  Виж статията

  Живот в Холандия

  Живот в Нидерландия / ХоландияКолко скъп е животът в Холандия? Не си мислете, че отивате на ваканция, ако решите, че Нидерландия е страната, където да...

  Виж статията
  Share This